I dok se gotovo svaka općina i gradovi hvale sa stipendiranjem studenata, u Gradu Pagu je to neprobojna utvrda.

Paški studenti uzalud pišu pisma gradskoj upravi, tražeći da se objavi natječaj za stipendiranje koji je zadnji put bio 2019. godine.

- Primijetili smo još od početka godine da na stranici Grada Paga nije raspisan natječaj za dodjelu studentskih stipendija, iako je u proračunu Grada Paga navedeno da su sredstva za isplatu stipendija izdvojena, te da je za stipendije planirano 150.000,00 kuna financirano od općih prihoda i primitaka za ostale naknade, ističu paški studenti u e-mailu upućenom na adresu medija.

Oni podsjećaju kako je natječaj za stipendije zadnji put raspisan 2019. godine, iako je u proračunu za 2020. navedeno da će se dodjeljivati stipendije.

- A za 2021. navedeno je kako je dio sredstava izdvojen za stipendiranje studenata, navodi se u njihovom traženju prava na stipendiranje kojem su priložili sve službene odluke i korespodenciju koju vode s gradskom upravom.

Činjenica je, međutim, da natječaj za studentske i učeničke stipendije za 2021/22 još nije raspisan.

- Prvi odgovor na upit primili smo 12. siječnja od strane računovodstva, koji su nam javili da su upit proslijedili kolegama u Uredu Grada. Isti dan primili smo i odgovor od gradske uprave koja nam je javila da Grad još ne planira raspisati stipendije.

Dana 13. siječnja poslali smo novi e-mail upućen Gradu Pagu u kojem smo naveli da u proračunu za 2022. godinu piše da su izdvojena sredstva za isplatu stipendija, te smo ih upitali da li će se natječaj raspisati do kraja mjeseca siječnja.

Odgovor od Grada nismo dobili do 7. veljače, jer smo im 3. veljače uputili novi e-mail gdje smo im napomenuli da natječaj još nije raspisan. Grad nam je na to poručio da pratimo službene stranice Grada Paga o raspisivanju natječaja. Gradu smo poslali još dva e-maila, ali nismo dobili nikakav odgovor.

S obzirom na to da smo već u travnju, a Grad Pag se hvali brojnim planiranim projektima i rekordnim proračunom, smatramo da je krajnje vrijeme da se raspišu stipendije prije nego li akademska godina završi. Ne bismo bili toliko uporni što se stipendija tiče da se u proračunu nije napisalo da sredstava ima. Tvrde da im je stalo do mladih i do našeg obrazovanja, zašto onda to ne pokazuju, navodi se u „emailu" kojeg potpisuju Studenti Grada Paga.

Za osobu koja je službeno zadužena za informiranje to je anonimni e-mail. Da problem postoji, doznali smo od pročelnice Sanje Bukše Kustić koja je ujedno službenik za pravo pristup informacijama. Ona nam je rekla kako Grad Pag isplaćuje svoje obaveze prema ugovorima za stipendiranje. Ali onima koji su sklopljeni na osnovu posljednjeg natječaja. Za stipnedije se, prema informaciji gradonačelnika Ante Fabijanića, u proračunu Grada Paga godišnje izdvaja 70 tisuća kuna.

Pravo na informaciju s anonimnog e-maila sporna je i za gradonačelnika Paga. No, on ne može negirati činjenicu da je posljednji natječaj bio 2019. godine. Kao ni da lani nisu imali natječaj jer su, kaže Fabijanić, došli do poražavajućih podataka.

- Od 200 stipendiranih učenika i studenata na Pagu ih je ostalo samo troje, tvrdi gradonačelnik Paga i najavljuje novi model stipendija.

- Intenzivno razgovaramo s paškom solanom, paškom siranom i ostalim poduzetnicima te Domom zdravlja o njihovim kadrovskim potrebama. Planirano stipendirati samo one kadrove uz njihovu pomoć koji žele doći živjeti i raditi u Pagu barem pet godina, najavio je Fabijanić.

Na našu opasku da su to deficitarna zanimanja koja su se kao takva mogla istaknuti kroz natječaj, on je rekao kako će oni uspostaviti model kojeg će slijediti i drugi u Hrvatskoj.

- Udvoje je lakše, bit će sve u redu, demografija je najvažnija, kazao je gradonačelnik Paga.

Natječaj za ovu akademsku godinu nije moguć, ustvrdio je Fabijanić, najavljujući da će biti na ljeto.