Stanovi na oglasnicima često izgledaju bolje nego uživo, no kada je Država prodavač nema straha da ćete se osjećati „prevareno". Nepobitan dokaz tome je prodaja stana na otoku Istu, koji se našao u novom javnom pozivu Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine za podnošenje ponuda za kupnju stanova u vlasništvu Republike Hrvatske, s rokom do 3. svibnja.

Naravno, Država čini sve kako bi oživjela prazne prostore pa tako kupce pokušava privući i kvalitetnim fotografijama. U slučaju stana na Istu presudan faktor stoga bi mogao biti slikani otpad kraj oštećene kade ili u sobi. Ako vam gratis smeće nije dovoljan razlog za donošenje odluke o kupnji, tu je iscrpan opis nekretnine:

„STAN NA OTOKU ISTU, IST 64. Upisan u z.k.ul. 441, kod Zemljišnoknjižnog odjela Zadar, Općinski sud u Zadru, kao vrt, ukupne površine: 678 m2, z.k.č.br. 876, k.o. Ist"

Puno detaljniji nisu ni opisi ostalih 11 stanova koji se nalaze u Zagrebu i Dugoj Resi, ali u njihovim je slučajevima barem naveden broj prostorija. Kako bi saznali kakav je raspored 122.56 m2 u stanu na Istu, čija je početna cijena nešto više od pola milijuna kuna, morat ćete otići na razgledavanje stana, upisanog kao vrta, koje je zakazano za 12. travnja od 09:00-09:30 sati. Stan se ionako prodaje po načelu "viđeno - kupljeno".