Sreća da je predsjednik Ronilačkog kluba Sv. Roko Đani Iglić bio tvrdoglav i odbio odgoditi događanje na temelju prognoze jer se današnja „Daj ruku za čistu Puntu Bajlo!" pokazala kao pun pogodak.

- Vrijeme nas je na kraju poslužilo i bilo je strahovito puno ljudi. Pridružili su nam se i izviđači, kao i Relaksice koje su zbog vremena promijenile svoju rutu nordijskog hodanja. Nastao je tako velik interes za mjerenje tlaka i razine šećera u krvi, u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Zadar. Djecu je najatraktivniji bio simulator letenja Aerokluba „Zadar" za kojeg su čekali u redu. Svi štandovi su bili dobro posjećeni, rekao nam je Iglić nabrajajući aktivnosti koje su brojne udruge tehničke kulture pripremila za otvaranje "Županijskih dana".

Bilo je tu za svakoga ponešto. Zajednica tehničke kulture Zadarske županije održala je uskršnju modelarsku radionicu, arheolozi su pokazali puževe, ali i keramiku, Društvo informatičara Zadar 3D olovku, Astronomska udruga Zadar približila je tu znanost najmlađima, CB radioklub „Donat" uspostavio radijsku vezu, Radioklub „Zadar" prikazao komunikacijske tehnike, dok su Udruga tehničke kulture Faust Vrančić iz Obrovca i Astronomsko-astronautičko društvo „Zadar" ispalili rakete.

Cilj je, ističe Iglić, u ovo digitalno doba kada su djeca previše na ekranima, pokazati im što mogu stvoriti svojim rukama i približiti im majstorska zanimanja, a istovremeno im usaditi ekološku svijest. Naime, ispod štandova održavala se akcija čišćenja podmorja u sklopu koje su ronioci do pola napunili dva kontejnera koja im je ustupila Čistoća.

- Iz mora smo izvadili gume, boce, raznu plastiku, željezne konstrukcije, akumulatore, čak i vespa u dijelovima... Nema što ljudi ne bacaju u more. No od količine prikupljenog otpada bitnija nam je poruka. Naime, odmah nakon akcije vidjeli smo djecu kako roditeljima prigovaraju zbog bačenog opuška i to je ta svijest koju smo u njima htjeli probuditi, poručio je predsjednik Ronilačkog kluba Sv. Roko iz Bibinja.