Zadarska nadbiskupija sinoć je novinare pozvala na konferenciju za medije na kojoj će se, kako piše u pozivu, javnosti u 12 sati u Salonu Nadbiskupskog doma obratiti zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Iako se kao glavna tema nameće Dom županije, kojega bi država trebala dati Zadarskoj naadbiskupiji na ime otete imovine, od sinoć se špekulira kako je razlog pozivanja umirovljenje zadarskog nadbiskupa, koji je napunio 75 godina te je po ustaljenoj proceduri papi Franji uputio zahtjev za razrješenjem s ove dužnosti. Danas će se kako doznajemo istovremeno obaviti tri objave kadrovskih promjena. U Zadarsku nadbiskupiju stiže svećenik iz Istre koji nije ređen biskup i ima nešto više od 60 godina, jedino je što smo uspjeli doznati prije zadarske objave. U podne će biti objavljena Papina odluka kojom će se znati hoće li taj svećenik biti imenovan biskupom ili će biti biskup koadjutor do odlaska mons Puljića. Njegov odlazak će se poklopiti sa završetkom mandata na čelu Hrvatske biskupske konferencije u listopadu ove godine.

Ustaljena je praksa da biskupi sa 75 navršenih godina života odlaze u mirovinu, a iako je ranije bilo slučajeva kada se mandat produživao, papa Franjo je 2014. godine izdao dokument kojim se nalaže da svi biskupi s navršenih 75 godina moraju otići u mirovinu, od čega nisu izuzeti ni oni na položaju u kuriji ili na čelima i u organima biskupskih konferencija.

Nadbiskup Puljić, osim što je zadarski nadbiskup, ujedno je predsjednik HBK pa se smatralo kako će ostati na čelu tog tijela do isteka mandata. Međutim, kako je 7. ožujka proslavio 75. rođendan, stvorili su se preduvjeti za njegovo umirovljenje. Papa Franjo za biskupe redovito imenuje klerike iz drugih biskupija, pa na čelu zadarske Crkve ne treba očekivati "domaćeg" svećenika.