Medicinska škola Ante Kuzmanića danas je otvorila svoja vrata u cilju približavanja svojim potencijalnim učenicima i njihovim roditeljima.

U sklopu proslave, organizirano je mjerenje krvnog tlaka i razine šećera u krvi kojeg su obavljali učenici školke s mentoricama Petrom Karagom, Milenom Modrić i Ivanom Lapčić.. Edukativna predavanja o zdravlju i prilikama za zapošljavanje u sektoru zdravstva održavaju se u periodu od 12 do 14 sati, a učenici su u suradnji s nastavnicama Ljiljanom Grginović i Sonjom Šare povodom Svjetskog dana zdravlja po školi postavili promotivne plakate o pozitivnom zdravstvenom ponašanju.

- I ovom prigodom pozivamo sve zainteresirane Zadrane da uveličaju proslavu našeg Dana otvorenih vrata i Zelenog tjedna. Škola je tokom cijelog dana kada možete pogledati što radimo i čime se bavimo. Učinite nešto za sebe na ovaj Dan zdravlja, rekla je ravnateljica Anita Basioli.

U promotivnim letcima i porukama navedene su poruke o promjeni načina života i štetnih navika prije pojave znakova bolesti, kao i stvaranje higijenskih i imunoloških preduvjeta koji sprečavaju nastanak bolesti, kao npr. smanjen unos soli, masti, šećera i suvišnih kalorija hranom, konzumiranje zdravih namirnica, važnost pijenja vode, preventivno cijepljenje, zdravstveno-odgojne mjere u borbi protiv pušenja i alkoholizma, važnost odaziva na preventivne preglede, učinci okoliša na ljudsko zdravlje i sl.

Dan otvorenih vrata povezan je s nizom aktivnosti na temu održivog razvoja, jer je travanj i "zeleni mjesec".

- U projektu naziva "Travanj - zeleni mjesec u našoj školi" pokrenut je 2019. godine kao Zeleni tjedan u tjednu kada se obilježava Dan planeta zemlje koji je ujedno i dan Medicinske škole. 2020. godine projekt nije realiziran zbog pandemije koronavirusa, a lani je održan u cijelosti online, na što smo posebno ponosni. Ove godine u projektu sudjeluje najveći broj mentora dosad, njih 20, koji sa svim razredima provode zelene, humanitarne, edukativne i kreativne aktivnosti, pojasnila je Tanja Serdarević, knjižničarka Medicinske škole.

Događanje je dio aktivnosti u sklopu provedbe projekta „MEDICINSKA+: Unaprjeđenje rada Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar - regionalnog centra kompetentnosti u sektoru zdravstva", financiranog u 100-postotnom iznosu iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali" 2014.-2020.