Još uvijek nije poznat ishod tri natječaja za pročelnička mjesta u Zadarskoj županiji nakon što se zna da je primljeno 14 prijava, od čega su dvije nepotpune.

Pet prijava je za mjesto pročelnika za zdravstvo za koje se, međutim, nije javila privremena pročelnica Franka Krajnović. Resor zdravstva definitivno je najvažniji u Zadarskoj županiji koja je osnivač svih ustanova u zdravstvu, a ne zna se koja ima više problema.

Kao što smo već pisali, favorit za to mjesto, s obzirom na struku je Marko Kolega, bivši HDZ-ov načelnik Općine Kali. On je, kako doznajemo, pitao Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, može li se kao bivši dužnosnik javiti na natječaj s obzirom na ograničenja.

Uz Kolegu koji je liječnik po struci, u igri je ekonomist Boško Katić, pomoćnik ravnatelja Bolnice u kojoj se dokazao kao stručan rukovodeći kadar u najvećoj zadarskoj ustanovi s 1450 zaposlenih i mnoštva problema. Na mjestu pročelnika, Katić bi bio istaknut na rješavanju višestrukih problema zdravstvenog sustava kojeg nitko s političke visine ne želi mijenjati.

Za mjesto pročelnika novog Odjela za udruge, demografiju socijalnu politiku i branitelje, najizgledniji kandidat je Bernard Maruna, donedavni pročelnik za zdravstvo kojem je do novog ustroja 13. Odjela bila pridružena i socijala. Maruna je još uvijek na višemjesečnom bolovanju ali politički, po svemu sudeći, dobro stoji.

Natječaj za mjesto pročelnika za gospodarstvo i turizam, prema nekim informacijama, mogao bi se i poništiti s obzirom na ponudu kandidata. Svoju prijavu je povukao Dario Ivankov koji radi kao voditelj u Odjelu za poljoprivredu. Protiv Ivankova je podignuta optužnica pa je to mogući razlog njegovog odustanka od povratka na mjesto pročelnika.

U igri je ostao Nino Sorić, koji je politički također bio član županijske vlasti. Druga kandidatkinja je Dorjana Morožin koja radi u sad već bivšoj državnoj upravi koja je došla pod kapu Županije i možda bi dobro došla na tom mjestu iako nema političku pozadinu.

Taj odjel od 25. ožujka kao privremeni pročelnik vodi Ante Vukašina, umjesto Marte Hordov koja je otišla na porodiljni.

Kandidati na sva tri natječaja ovog tjedna imaju testiranja i razgovore koji su dio forme do konačne odluke o imenovanju koju donosi župan Božidar Longin.