Ivan Matić (MOST) na Aktualnom satu sjednice Županijske skupštine pitao je župana Božidara Longina može li se naći rješenje za kanalizaciju u Bibinjama, koje su turističko mjesto a 80 posto korisnika spojeno je na septičke jame. Projekt aglomeracije je u tijeku, ali dok se on riješi mještani se moraju snalaziti gdje s otpadnom vodom, koju Odvodnja ne želi prihvatiti pa se prazni po Babindubu i okolnim šumama. "Bibinje se bavi turizmom i opasnost za tu djelatnost i zdravlje ljudi je ogromna", rekao je Matić.

Longin je rekao da će pitati načelnika postoji li neko privremeno rješenje, ali aglomeracija se gradi u ovom trenutku i jednog dana kada se napravi problem će biti trajno riješen.

Matićevu inicijativu da se pristup Domu zdravlja u Benkovcu, koji je pun prašine ili blata kada kiši, riješi nasipanjem tucanika nije prihvatio, jer se trenutačno radi projekt za kvalitetno rješenje problema. O sanaciji ceste Obrovac-Kruševo, koja je zastala pa se ponovno mora popravljati već napravljeno, izvijestit će Hrvatske ceste.

Na Aktualnom satu uvijek se nađe po nekoliko pitanja o poljoprivredi. Nikica Čalušić (HDZ) pitao je dokle je došla inicijativa o navodnjavanju Sukošanskog polja. Župan Božidar Longin odgovorio mu je kako je projekt započet u njegovom prošlom mandatu, a za nastavak projekta sredstva su osigurale Hrvatske vode.

- Ove godine provest će se geofizička istraživanja, nakon čega slijedi izvođenje eksploatacijskog bunara. Obje ove stvari trebale bi biti gotove do listopada, rekao je Longin.

Nevenka Marinović (HDZ) iznijela je kronologiju o usponu zadarskog vinarstva i vinogradarstva, podsjetivši kako je nakon Domovinskog rata trebalo prvo obnoviti vinograde, a potom doći do kvalitete koju danas ima, nažalost još ne i kvantitete. Predložila je da se u restoranima u vinsku kartu zasebno uvedu vina Zadarske županije. Longin je pohvalio i vinare i uljare, koji u Zadar stalno donose svjetska priznanja.

Na pitanje Angela Žilića o otkupu i skladištenju poljoprivrednih proizvoda Longin je odgovorio kako će organizirati radni izlet za županijske vijećnike u Lišanjsko polje, kako bi se vidjelo na koji način se županija brine o poljoprivredi.