Na jutrošnjoj sjednici Županijske skupštine vijećnik SDP-a Jure Zubčić upozorio je kako je Opća bolnica devastirana zbog odlaska najboljih kadrova iz bolnice. Međutim, u zadarskoj bolnici još je gora praksa da liječnici istovremeno rade u javnozdravstvenoj ustanovi i privatnim klinikama. Opravdano je da traže pravednu plaću za svoj rad i traže dodatan izvor zarade, ali je nedopustivo da „svoje" pacijente iz privatne prakse „guraju" preko reda kako bi obavili preglede na opremi Opće bolnice i na trošak države.

- Pojedinci su tako prisiljeni plaćati pregled u privatnim klinikama samo kako bi na detaljniji specijalistički pregled mogli doći u što kraćem roku. A tako što često im se od strane liječnika govori više ili manje suptilno. Naše zdravstvo ima mnoge probleme i mnogi nisu lako rješivi, ali ovo je perfidan način srozavanja kvalitete pružene zdravstvene usluge u javnim ustanovama koje plaćaju svi građani, a pritom oni slabijeg imovinskog stanja moraju čekati na zdravlja, a oni bogatiji mogu što hoće i kako hoće. Javne zdravstvene usluge trebaju biti dostupne svima po jednakim uvjetima. Župane, hoćete li razgovarati s ravnateljem Čulinom o ukidanju dopusnica za liječnike Opće bolnice Zadar?

Marko Pupić Bakrač dodao je kako nije jedini problem odlazak liječnika, nego i to što se bolnici krade materijal, a neki su čak nekažnjeno ukrasti i aparat i odnijeti ga u privatnu polikliniku.

- Već dugo upozoravamo na mobbing glavne sestre i krađu specijalizacija, zbog čega je bolnica na sudu. Tamo dr. Edi Karuc kaže da ne zna izračunati je li netko izgubio godinu na studiju, a njegov sin čudesno je skočio s posljednjeg na prvo mjesto kad su se davale specijalizacije. U bolnici se kradu vrijedni predmeti pokojnicima, jakne i lijekovi. U takvu ustanovu mladi kvalitetni liječnici ne žele doći, rekao je Pupić-Bakrač.

Župan Longin rekao je kako se nažalost o zloporabi s privatnim radom već naveliko priča te će o tome razgovarati s ravnateljem bolnice dr. Željkom Čulinom. Što se tiče krađa, ako ih je bilo treba ih prijaviti policiji.