Polaznik Dječjeg vrtića Latica Leon Bailo, sedmogodišnji dječak s poremećajem iz spektra autizma koji je prošle godine bio u nacionalnim vijestima nakon što je zbog velikog propusta povjerenstva odbijen njegov upis u druge gradske vrtiće, opet je u medijima, ali ovog puta zbog lijepog povoda - otvorenja svoje izložbe crteža. 

Njegov su izniman likovni talent prepoznale i javnosti za Svjetski dan svjesnosti o autizmu prezentirale odgojiteljice Dječjeg vrtića Latica, u čiju je redovnu mješovitu inkluzivnu skupinu „Zvjezdice" upisan u rujnu prošle godine. Leon je ubrzo privukao pažnju djece iz skupine svojim duhovitim stripovima i crtežima koji često prikazuju dijelove grada Zadra. Tako je nastao projekt „Naša mala knjižnica-Zvjezdice", u sklopu kojeg je organizirana jednodnevna izložba "Leon i prijatelji".

- Leon nam je svima inspiracija i poticaj. Djeca su podržala Leona svojim radovima koji govore o prijateljstvu te iz kojih svi možemo puno naučiti. Ova skupina pokazala nam je da smo zajedno jači i da je prijateljstvo divna stvar s kojom se može puno toga ostvariti. Zahvaljujem Dječjem vrtiću Latica i njegovim stručnim radnicima, posebno Aniti Rudić i Aldi Kolić koje su od početka uz mene i moju kolegicu Višnju Golem i koje su nas potaknule da organiziramo ovu izložbu i vjerovale u nas. Hvala i Znanstvenoj knjižnici Zadar i svim roditeljima na predivnoj suradnji, istaknula je Iva Benček, odgojiteljica skupine "Zvjezdice" na jučerašnjem otvorenju izložbe u Znanstvenoj knjižnici Zadar.

Prema riječima Leonove majke Doris Bailo, inače predsjednice udruge Cukrići, bila je to prava eksplozija emocija i veselja. Njezinog sina razveselio je dolazak njegovih prijatelja, a ona je ostala bez riječi kad je čitala njihove izjave o Leonu, kojima su mu izrazili iskrenu dječju ljubav i poželjeli mu još lijepih crteža. Na pitanje: „Tko su tvoji prijatelji iz grupe?, Leon je odgovorio "Svi!".

- Nisam bila sigurna hoće li ga prepoznati i uvažiti, ali podrška djece, kao i roditelja i odgojiteljica, je nevjerojatna. Ostavili su me bez riječi. Srce je naraslo duplo. Leon ima impresivnu vještinu percepcije prostora koju prikazuje na crtežima. Tu je našao svoju priču i poveznicu. Kad sam se jednom izgubila tražeći pravi smjer, on me odveo do lokacije na koju smo trebali stići. Možda još ne zna zavezati špigete na patikama, ali kad to savlada, mi ćemo slaviti taj trenutak kao što danas slavimo i ovu mogućnost. Uvijek će biti teških dana, ali trebamo raditi na tome da bude što više ovakvih lijepih dana, poručila je ponosna majka talentiranog dječaka, koja je uspjela ispraviti nepravdu koju su prošle godine u Zadru doživjela djeca s teškoćama.