Najnovija snimka najvećeg i najskupljeg gradilišta, onog u Biljanima Donjim prikazuje sve elemente Centar za gospodarenje otpadom koji bi trebao biti otvoren do kraja 2023. godine, zajedno s probnim radom od šest mjeseci.

Hoće li slovenski Riko kao nositelj radova ugovorenih na 460 milijuna kuna 2019. godine, probiti rok izvođenja još nema najave. U tvrtki Eko d.d. dobili su tek najavu kako bi moglo doći do dodatnih troškova.

- Slovenci su službeno dali pisanu najavu dodatnih potraživanja ali ne i iznos. Prema zakonu o javnoj nabavi ta poskupljenja se mogu priznati u vrijednosti do 2 posto od ukupnog iznosa. S obzirom na to da je takva situacija u mnogim infrastrukturnim projektima jer su na tržište građevinskog materijala i energije cijene otišle gore, na potezu je Država. Imamo najavu da će oni dati smjernice kako i na koji način će se podmiriti razlika za naš kao i za ostale investicije. U Eku o tome ne odlučuju, kazao je direktor Dino Perović uz napomenu da je prvo nadzorna služba ta koja će pregledati i odlučiti o dodatnim troškovima.

 Ali ako ih izvađač ne najavi, nema pravo na refundaciju dodatnih troškova.

 

Slovenci kao nositelji radova napravili su dva odlagališta otpada. Čeka se glina za koju je u tijeku natječaj. Završena je upravna zgrada koja će se useliti kada dobiju struju s kojom se pretjerano kasni jer tek treba izgraditi trafostanicu. Radi se pogon mehaničko biološke prerade što je osnova tehnologije zadarskog kao i ostalih centara za gospodarenje otpadom. Očekuje se građevinska dozvola za pročistač otpadnih voda.

To je veći dio složenog projekta kojeg je sufinancirala EU. U tijeku je natječaj za opremu, za koju je vrijednost procijenjena 50 milijuna kuna. No, ponude koje stižu znatno su veće pa su dva dijela tog natječaja poništena.