Mladen Malta napušta vođenje Udruženje obrtnika Zadar kojem je bio predsjednik punih 12 godina.

On je na svom Facebook profilu objavio kako o toj svojoj odluci izvijestio Upravni odbor Udruženja obrtnika Zadar s obzirom da u toj strukovnoj organizaciji slijede izbori za tijela Udruženja u mandatnom razdoblju 2022. - 2026. godine.

Malta se više neće kandidirati. Poznati zadarski obrtnik muku je mučio i dijelio sudbinu zadarskih obrtnika u najgorem razdoblju za poslovanje. Borio se zajedno sa svojim cehovskim kolegama za dijalog s gradskom vlasti da im izađu u susret u vrijeme kada je Grad pust. Zalagao se Malta za interese obrtnika i dok je bio gradski vijećnik, što mu je ponekad bila otežavajuća okolnost - ali to je bio legalni instrument pritiska. Nije bilo lako ratovati s „osvetničkom" stranom koja mu je odmah tražila "dlaku u jajetu" pa tako je Malta bio endemski slučaj koji je trebao dozvolu da može prodavati suvenire s grbom Grada Zadra.

Mladen Malta je u svom javnom djelovanju pokazao da mu je istinski stalo do boljeg života Grada kojeg je svojim primjerom ("gradske face") osobno živio te je imao karizmu biti vođa zadarskih obrtnika.

Iz njegove objave je očito da i zna kad treba reći dosta.

Malta je napisao:

Kolegama sam tada objavio svoju čvrstu odluku da se na tim izborima neću više kandidirati za predsjednika Udruženja.

Predsjednik Udruženja obrtnika Zadar sam od 26.01.2010. godine, dakle više od 12 godina. Smatram da sam u tom razdoblju dao svoj doprinos u razvoju i pozicioniranju zadarskog obrtništva na lokalnoj razini. Osjećam da je došlo vrijeme za dati priliku inovativnijim, ambicioznijim i po mogućnosti mlađim snagama zadarskog obrtništva. Odlazim sa 62. godine, ne želim kao neki kolege 70. ili još gore 75. godinu dočekati kao predsjednik.

Ovih 12 godina bilo mi je iznimno zadovoljstvo i čast raditi sa svim tijelima i članovima Udruženja obrtnika Zadar: Upravnim i Nadzornim odborom, Skupštinom, a posebno sa stručnom službom. Hvala svim institucijama i njihovim članovima s kojima sam surađivao preko Udruženja. Hvala svim obrtnicima koji su prepoznali moju borbu za dobrobit zadarskih obrtnika.

Preostaje mi još nekoliko mjeseci do kraja mandata. Unaprijed želim puno volje, strpljenja, hrabrosti i uspjeha novoj garnituri koja će biti izabrana u Udruženju obrtnika Zadar!
Paralelno i u skladu s ovom odlukom, u svom obrtu "Malta" pripremam teren za odlazak u mirovinu. Prepuštam mlađima da nastave na temeljima koje sam im izgradio. Namjeravam se posvetiti više svojoj rastućoj obitelji: ženi, djeci, unucima i roditeljima. Radujem se češćem druženju s prijateljima i višku vremena za sebe. Treba stati kad je najbolje!, poručio je Mladen Malta stihom iz pjesme Jinxa.