U organizaciji benkovačkog Gradskog ogranka Zajednice žena HDZ-a ˝Katarina Zrinski˝ u srijedu, 30.ožujka 2022.godine u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice u Benkovcu, održana je Tribina na temu: ˝Prevencija karcinoma crijeva-kolona˝. Predavanje je na tu temu održala specijalistica Interne medicine-subspecijalist gastroenterolog, doc.dr.sc. Melanija Ražov Radas.

U ime organizatora sve prisutne pozdravila je predsjednica GO Zajednice žena HDZ-a ˝Katarina Zrinski˝ Ksenija Čirjak. Dr. Ražov Radas je nakon pozdravne riječi rekla kako je odnedavno u Hrvatskoj mjesec ožujak proglašen mjesecom svjesnosti o raku debelog crijeva. Ova bolest postala je globalni javnozdravstveni predmet interesa, budući da je jedan od vodećih uzroka pobola i smrtnosti u svijetu s gotovo dva milijuna novoobolejlih i gotovo milijun smrtnih slučajeva godišnje.

Prikazala je osnovne simptome bolesti i način na temelju kojeg se vrši probir pacijenata koji trebaju hitnu pretragu. Izdvojila je skupine pacijenata koje trebaju ranu dijagnostiku, te je zorno prikazala način pripreme za pretragu, kao i postupak izvođenja same pretrage. Na taj način je zasigurno učinila puno da ovakav pristup smanji nelagodu i strah kod bolesnika te ih osvijesti da se odazovu preventivnim pregledima.

- Strašan je podatak da je od ove bolesti u 2019. registrirano 3.660 oboljelih, a od toga 2.079 umrlih, što je više od 50%. Prošle godine otkriveno je puno karcinoma jer neki ljudi nisu dolazili na pregled zbog straha od korone, a neki koji su možda i imali simptome mislili su kako se radi o nekoj drugoj bolesti ili nelagodi, istaknula je Ražov Radas.

Gastroenterološki odjel u Zadru za vrijeme korone imao je prekid u radu svega dva tjedna te da svo ostalo vrijeme normalno radio, uz pridržavanje epidemioloških mjera.

- Ova bolest se javlja izrazito često. Kod muškaraca je na trećem mjestu učestalosti, odmah iza raka pluća i raka prostate, dok je kod žena na drugom mjestu, iza raka dojke, rekla je dr. Ražov Radas, upućujući na pridražavanje uputa po pitanju zdrave prehrane, redovite tjelovježbe, javljanja na preglede, a kao zaštitu od pojave karcinoma izdvojila je i tjednu konzumaciju vitamina D, aspirina s manjim doziranjem (75 mg) i kalcija.

Na kraju tribine svima okupljenima u Gradskoj knjižnici je poručila: ˝Kako naš život pred nas stavlja puno mogućnosti i odabira, ja vam predlažem da odaberete biti zdravi i sretni˝.