U organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Zadar u Kneževim dvorima Grada Paga održano je promotivno edukacijsko događanje projekta „ON TIME - Prevencijom i ranim otkrivanjem do učinkovitijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke„ sufinanciranog iz Programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014.-2020. Isto događanje dan kasnije održano je u Gračacu, u zgradi KIC Napredak.

Glavni cilj projekta je promicanje prevencije, rane dijagnoze i optimizacije liječenja raka debelog crijeva i raka dojke uz jačanje kvalitete javnozdravstvenih usluga, a ukupna vrijednost projekta, čija je provedba započela u lipnju 2020. godine, a završetak predviđen u svibnju 2022. iznosi 813.445,71 eura od čega je 85% (691.428,85 eura) EU sufinanciranje programa.

Okupljeni sudionici imali su priliku saznati detalje provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke i Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva te odraditi pregled na dijagnostičkoj „pametnoj vagi".

Na samom početku događanja, Koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke za Zadarsku županiju, prim. Ljilja Balorda dr. med. univ. mag. sanit. publ. spec. javnog zdravstva, sudionicima je prikazala aktivnosti Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. Napomenula je kako su programom obuhvaćene sve žene u dobi od 50 do 69 godina, a trenutno je u tijeku sedmi ciklus pozivanja na preventivni pregled, koji je započeo u travnju 2021. 

Potom je koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva za Zadarsku županiju, Ana Petrić dr. med. univ. mag. sanit. publ. spec. javnog zdravstva, predstavila provedbu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Program je namijenjen svim osobama u dobi od 50 do 74 godina, a u tijeku je peti ciklus pozivanja na preventivni pregled, koji je započeo u svibnju 2021. Tijekom predavanja, posebna pažnja posvećena podizanju svijesti sudionika o odazivu na spomenute preglede, ključno za prevenciju, rano otkrivanje i bolje mogućnosti izlječenja.

Naposljetku, okupljeni stanovnici obavili su individualne konzultacije s koordinatoricama Nacionalnih programa te pregled na „pametnoj vagi", koja uz mjerenje težine analizira sastav tijela, mjeri masno tkivo, mišićnu masu, vodu i kosti te izračunava indeks tjelesne mase.