Ratni sukob u Ukrajini može imati dalekosežne posljedice za brodarstvo, pa samim time i za Tankersku plovidbu, ustvrdio je Mario Pavić, predsjednik Uprave Tankerske plovidbe.

On nam je objasnio kretanja na svjetskom tržištu brodarstva, ali i moguće posljedice za brodare.

- Iako je u fokusu javnosti osim samih ratnih zbivanja uglavnom energetski tijek dobara iz Rusije prema Europi - nafte i plina, treba naglasiti da su Ukrajina i Rusija isto tako vrlo bitni čimbenici u svjetskom prehrambenom lancu kao veliki izvoznici suncokreta, pšenice, kukuruza, ječma i ostalih žitarica. Određene afričke države, poput Benina i Somalije u potpunosti ovise o uvozu pšenice iz Rusije i Ukrajine, tako da dok se ne uspostave novi pomorski putevi i normalizira opskrba, nije isključeno da će doći do većeg migrantskog vala iz Afrike ili do ponovnih aktivnosti somalijskih pirata, najavio je Pavić mogućnost jedne od najvećih opasnosti na moru.

Prvi čovjek zadarske brodarske kompanije ukazao je i na kadrovske probleme u pomorskom svijetu.

U slučaju trajnije nemogućnosti ukrcaja posade ruske i ukrajinske nacionalnosti, prema riječima Pavića, na pomorskom tržištu rada moglo bi doći do znatnog poremećaja u vidu nedostatka kvalificirane radne snage obzirom da iz tih zemalja dolazi oko 15 posto ukupnog broja pomoraca.

- Tankerska plovidba na svojoj floti trenutno ima oko 70 pomoraca ukrajinske nacionalnosti, dio kojih po završetku ugovora zajedno sa svojim obiteljima završava i u našoj županiji, doznaje se od direktora Tankerske plovidbe.

On nam je kazao i kako postoje razne inicijative i upiti međunarodnih organizacija prema ukrajinskoj Vladi da se pomorci ne mobiliziraju u rat već da im se omogući ukrcaj na brodove.

- Teško je u ovom trenutku procijeniti s kolikom sigurnošću dugoročno možemo računati na ukrajinsku posadu. Tankerska ima još od ranije razrađene alternative, navodi Pavić.

Iako ovaj rat možemo poistovjetiti s Domovinskim, a uz to imamo i ukrajinsku posadu na brodovima pa zajedno s njima proživljavamo dio stradanja, pomorcima smo dali upute da se po lukama a i na društvenim mrežama suzdrže komentara oko politiziranja aktualne situacije, prenio je važan dio poslovne politike predsjednik Uprave Tankerske plovidbe.