„Samo Zadra nema na popisu", ovim je riječima jedan građanin komentirao posljednji javni poziv Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine za podnošenje ponuda za zakup poslovnih prostora.

Tim prvim natječajem u odmakloj 2022. godini, Država daje u zakup prostore u Zagrebu, Osijeku i gradovima duž obale sve do Dubrovnika. No Zadar su preskočili iako su nam, prije objave javnog poziva, potvrdili kako imaju prostore koji mogu biti predmet takvog natječaja. Naime, ponukani upitom jedne poduzetnice zainteresirane za otvaranje ureda na području Bilog briga, Ministarstvu smo poslali upit o broju poslovnih prostora u državnom vlasništvu na tom području, te ih zatražili da nam posebno navedu koliko njih se nalazi u Šibenskoj ulici koja je, mogli bismo reći, svojevrsni zadarski rekorder po broju napuštenih prostora kojih svako "posjete" vatrogasci. Zanimalo nas je i što je dosad poduzeto po pitanju oživljavanja ovih prostora, na što su se pohvalili kako su jedan već iznajmili.

- Trgovačko društvo Državne nekretnine d.o.o. nema na upravljanju prostore u Šibenskoj ulici, a na lokaciji Put Pudarice preuzelo je na upravljanje nekoliko poslovnih prostora, od kojih je jedan putem javnog natječaja već stavljen u funkciju, a ostali mogu biti predmetom nekog od budućih javnih natječaja nakon izvođenja nužnih radova za stavljanje u funkciju, odgovorili su nam iz Ministarstva.

Na ponovljeni upit dostavili su nam adrese tih prostora. Tada su se "sjetili" kako jedan od njih ipak ne zahtijeva izvođenje radova.

- Poslovni prostor na adresi Put Pudarice 11P, površine 59,50 m2 može u slučaju iskaza interesa biti predmetom jednog od sljedećih javnih natječaja. Ostali prostori zahtijevaju prethodna izvođenja radova kao što smo i ranije napomenuli, a nalaze se na brojevima 11B, 11K, 30A, 30C i 32G, navodi se u odgovoru "gospodara imovine" kojim je potvrđeno kako Država ne djeluje proaktivno u traženju zakupaca, već za djelovanje čekaju pismo namjere, dok prostori godinama zjape prazni. A koliko je tek takvih prostora na području cijelog grada?!