12. Biciklijada „Od Branimira do Branimira" ove godine će se održati u subotu 9. travnja. Nakon dvije godine stanke zbog pandemije , sa Svjetskim danom zdravlja (7. travnja) održava se i najmasovnija lokalna biciklijada u Hrvatskoj koja spaja Branimirovu obalu u Zadru s Branimirovom obalom u Ninu. Početak biciklijade je u 10 sati, a očekuje se da bi svi sudionici 35 kilometara dugu rutu trebali svladati do 13 sati.

- Biciklijada se provodi u sklopu programa Plana za zdravlje Zadarske županije i u cilju poticanja zdravog načina života. Ovom aktivnošću potičemo na kretanje pješačenjem ili biciklizmom budući da je sjedilački način života sve učestaliji, posebno kod mladih koji sve više vremena provode ispred računala ili mobitela. Protekle dvije godine pandemije doprinijele su tom sjedilačkom načinu života pa se nadamo da će tradicionalna biciklijada potaknuti mnoge na ovu aktivnost, rekla je jutros na Radiju 057 voditeljica Odsjeka za odnose s javnošću Zadarske županije Vlatka Vučić Marasović.

Ove godine prijave su započele 24. ožujka i traju do 8. travnja, a svi zainteresirani mogu se prijaviti online na web stranicama Zadarske županije, Calimero sporta, Biciklističkog kluba Zadar i Zavoda za javno zdravstvo. Kao i obično tijekom biciklijade osiguran je siguran nadzor i tehnička pomoć djelatnika Calimero Sporta.
Calimero sport nam je i sponzor nagrada - servisa bicikli u izvlačenju lutrije te besplatne sitne popravke bicikli na cilju. Svi sudionici na startu će dobiti majicu biciklijade glavnog sponzora EVN Croatia plina. U Ninu se bicikliste čeka topli obrok kojeg će pripremati kulinarski tim predvođen poznatim kuharom Renatom Kraljevim.

Biciklom na cesti smiju upravljati djeca s navršenih 14 godina, s navršenih 9 godina ako su u školama osposobljena za upravljanje biciklom ili su u pratnji osobe koja je navršila 16 godina. Istovremeno s biciklijadom održat će se tradicionalno „1000 koraka kroz 1000 ulica", akcija pješačenja u organizaciji Udruge za rekreaciju žena „Relax" i Županijskog saveza sportske rekreacije „Sport za sve". Pješačenje počinje s Branimirove obale u 9,30 sati.