Društvo arhitekata Zadra objavilo je radove nastale na ovogodišnjoj Gradionici koja je posvećena temi širenja javnog pješačkog prostora, kao svojevrsnoj „borbi za pločnik".

Nakon učenika odgovor na pitanje "Što bi bilo kad bi Ulica Stjepana Radića bila pješačka?" dalo je sedam timova s ukupno 24 studenta arhitekture i krajobrazne arhitekture iz Zagreba, Zadra, Beča, Splita, Sarajeva i Gornje Stubice. Oni su na svojim vizijama ulice Stjepana Radića radili tjedan dana, a pritom su im pomagali mentori, Ana Dana Beroš, Dinko Peračić i Idis Turato.

Obuhvat zadatka je prostor Ulice Stjepana Radića, počevši od njezinog najjužnijeg dijela (uz Branimirovu obalu) pa do Ulice Franje Tuđmana. Taj dio Radićeve ulice izabran je kao spoj povijesnog gradskog centra (Poluotoka) i novog gradskog centra, odnosno centra javnih funkcija u nastajanju (knjižnica, Centar za mlade...).

Iz Društva arhitekata Zadra navode kako ulica nosi mnogobrojne različite, a često i sukobljene interese, pa je svaki od timova izabrao jednu temu, odnosno poziciju koju će zastupati u „urbanom pregovaranju": pješaci (kretanje, zadržavanje, boravak), trgovina (dućani, tržnica, sajam...), ugostiteljstvo (terase, restorani i barovi, fast food, take away, catering, kuhanje...) info (oglašavanje, informacije, mediji), alternativna stvarnost (extended reality - virtual, augmented, hybrid), umjetnost (prisvajanje prostora kroz umjetnost).

Tako je nastalo sedam rješenja pod nazivima: "Disi baba", "RadiKala", "Dnevnjak", "UNTITLED.3dm", "Pasarela", "URBANI PATCHat", te "Behind the curtain" koji trenutno vodi po broju glasova građana. Glasovanje je otvoreno na Facebook stranici Društva arhitekata Zadra, do 31. ožujka. Zbog najavljenog lošeg vremena odgođena je izložba i prezentacija koja se trebala održati u subotu, 2. travnja. O novom datumu ZDA će naknadno izvijestiti javnost.