U četvrtak, 31. ožujka s početkom u 18 sati, u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar, dr. sc. Nikola Petrović održat će javno predavanje pod naslovom „Hrvatska ekonomija između europske periferije i poluperiferije: Geopolitički potresi i usponi i padovi velikih poduzeća".

U formi javne tribine i zajedničke diskusije bit će predstavljeni nalazi i glavni teorijski argumenti sociološke studije „Hrvatska ekonomija između europske periferije i poluperiferije: nalazi iz povijesti hrvatskih visokotehnoloških poduzeća" dr. sc. Nikole Petrovića s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu.

Hrvatska je ekonomija tijekom povijesti bila pod snažnim utjecajem raznih geopolitičkih potresa i promjena. U izlaganju se naglašava da je potrebno nadopuniti prevladavajuća objašnjenja stanja hrvatske ekonomije koja naglašavaju kulturne, ideološke ili unutarnjopolitičke uzroke fokusiranjem na posljedice disruptivnih povijesnih događaja u posljednjih 100 godina (svjetski ratovi, raspadi nadnacionalnih zajednica).

Kroz nastanak i razvoj (a u nekim slučajevima i nestanak) 19 hrvatskih visokotehnoloških poduzeća prikazuje se utjecaj geopolitičkih promjena na kretanje hrvatske ekonomije između europske periferije i poluperiferije. U zaključku se razmatraju moguće posljedice rata u Ukrajini na pozicioniranje hrvatske ekonomije.

Događanje se održava u sklopu ciklusa javnih predavanja i diskusija „Javna sociologija" u organizaciji Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru.