Sljedećeg tjedna navršit će se godinu dana otkako je na Županijskom sudu u Zadru započelo suđenje protiv sedmorice mladića (2000., 2000, 2000., 2000., 1999., 2001. i 2003.), optuženih za počinjenje više teških kaznenih djela protiv spolne slobode na štetu maloljetne djevojke iz okolice Zadra. Ubrzo nakon početka suđenja jedan od optuženika poginuo je u stravičnom sudaru kraj Zadra, pa su na optuženičkoj klupi ostala njih šestorica. 

Zbog zaštite osobnog i obiteljskog života žrtve, ali i okrivljenika, suđenje se cijelo vrijeme odvija iza zatvorenih vrata. Stoga smo Sandru Radanović, sutkinju koja vodi ovaj teški slučaj a ujedno i glasnogovornicu suda, zatražili da nas informira o tijeku postupka u onoj mjeri u kojoj joj je to dopušteno s obzirom na isključenje javnosti.

- Izvještavamo Vas da je rasprava u ovom kaznenom predmetu počela dana 31. ožujka 2021. godine, nakon čega je održan veći broj rasprava. Slijedeća rasprava je zakazana za dan 30. ožujka 2022. godine na kojoj će se izvoditi dokazni prijedlozi obrane okrivljenika. U postupku su provedeni svi dokazi tužiteljstva, a nakon što budu provedeni dokazi obrane očekuje se iznošenje obrane okrivljenika te završnih govora, rekla nam je sutkinja Radanović. 

Podsjetimo, stravičan slučaj silovanja u okolici Zadra je u listopadu 2019. godine šokirao javnost i izazvao prosvjede "Pravda za djevojčice" diljem Hrvatske, zbog odluke suca koji nakon prvog ispitivanja osumnjičenike nije zadržao u istražnom zatvoru. Nakon glasne reakcije javnosti, petorica punoljetnih tada su ipak završila iza rešetaka, da bi kasnije Ustavni sud utvrdio da su im tom naknadnom, suprotnom odlukom izvanraspravnog vijeća povrijeđena prava.

Optužnica, kojom su obuhvaćena i tada dvojica maloljetnika, podignuta je u svibnju 2020., nakon pola godine istrage, a prva sjednica na kojoj se odlučivalo o njezinoj pravomoćnosti održana je u rujnu. No, tada je jedan od branitelja podnio prijedlog za izdvajanje nezakonitih dokaza, što je odbijeno, pa je sve otišlo na Vrhovni sud koji je krajem 2020. godine odbio njegovu žalbu. Time su napokon ostvareni svi uvjeti za početak suđenja koje će sada napuniti godinu dana.