U okviru proslave Dana Sveučilišta danas je u Svečanoj dvorani održan Dan Pomorskog odjela. Riječ je odjelu utemeljenom 2004. godine, na kojemu su se do sada izvodila dva preddiplomska studija - brodostrojarstvo i tehnologija pomorskog prometa te nautika i tehnologija pomorskog prometa. Od sljedeće akademske godine kreće i diplomski studij „Upravljanje u pomorstvu", čime će zadarsko sveučilište napokon dobiti potpunu vertikalu u obrazovanju pomorskog kadra.

O značaju ovog odjela, ali i pomorstva u zadarskom kraju, govori činjenica da su svečanosti nazočili državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, lučki kapetan Alen Rukavina, v.d. ravnatelja Lučke uprave Zadar Đoni Štambuk, ravnatelj Županijske lučke uprave Davor Škibola, direktor Tankerske plovidbe Mario Pavić, načelnik pomorske policije Romano Landeka, ravnateljica Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu Alana Vukić, dekan Pomorskog fakulteta u Rijeci Alen Jugović, prodekanica Pomorskog fakulteta u Splitu prof. dr. sc. Merica Slišković, ravnatelj Pomorske škole u Zadru Marin Perinić, predsjednik Županijske skupštine Zoran Šikić, dogradonačelnik Zadra Ante Babić, načelnik Privlake Gašpar Begonja...

Zadar je zahvaljujući pomorstvu od davnina bio povezan s globalnim trendovima. I suvremena globalizacija nezamisliva je bez pomorstva, koje upućuje na razmjenu roba, ideja, tehnologija. Da bi se Zadar održao kao važno pomorsko središte, bilo je potrebno realizirati ideju o osnivanju Pomorskog odjela, a to je učinjeno prije 18 godina, istaknuo je u pozdravnoj riječi prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić.

- U Hrvatskoj se volimo ponositi pomorstvom, koje nije samo dio kulturne baštine, nego i dio života. Hrvatsku ne možemo zamisliti bez Jadranskog mora, otoka i obale i oni kojih taj prostor nastanjuju. Leuti, bracere, trabakuli, pasare, batele, krasno govore o značaju pomorstva za našu državu. Međutim, moramo se odmaknuti od ideje da je primorska Hrvatska samo ovaj mali dio uz obalu. Na karti svijeta i Zagreb je primorski grad, jer je samo stotinjak kilometara udaljen od mora. Cijelu Hrvatsku moramo promatrati kao pomorsku zemlju, a vjerujem da ćemo sustavnim radom uspjeti promijeniti tu svijest, rekao je Faričić.

Pročelnik doc. dr. sc. Luka Grbić nazvao je Pomorski odjel brodom koji danas navršava 18 godina. Njegove nacrte napravili su davno silbljanski kapetani, pa kaljski ribari, privlački sabunjari, a svako otočno mjesto ima svoju skicu i nacrt za ovaj „brod" Pomorskog odjela.

- Pomorska povijest daje nam za pravo reći da je u gene naših pomoraca utkan genetski kod za opstanak na moru, za kroćenje njegove sile, za uživanje na moru i život od njega. Hvala svima koji su nas podržali, pomorske fakultete u Rijeci i Splitu, a posebno sve uprave Tankerske plovidbe od osnutka do danas. U godinama koje su pred nama bit ćemo usmjereni na jače povezivanje akademske zajednice s društvom i gospodarstvom u cjelini i usklađenje studijskih programa i tečajeva sa zahtjevima tržišta, rekao je pročelnik Grbić.

Stručni rad Nautičkog odsjeka predstavio je zamjenik pročelnika doc. dr. sc. Mate Barić, Brodostrojarski odsjek doc. dr. sc. Ivica Glavan, a projektne aktivnosti doc. dr. sc. Ana Gundić. Na kraju svečanosti zahvalnice za suradnju uručene su Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Tankerskoj plovidbi i Pomorskom fakultetu u Splitu. U prigodnom programu nastupila je klapa Leut.