Županijski odbor SDP-a Zadarske županije na svojoj je jučerašnjoj sjednici raspravljao o najavljenoj zdravstvenoj reformi te prijedlogu koji je izradio Savjet za zdravstvo SDP-a. COVID pandemija naglasila je sve probleme koje zdravstvo u Hrvatskoj ima, a stabilizacijom pandemije problemi u zdravstvenom sustavu ostat će bez ozbiljne promjene

- Zdravstvo u Hrvatskoj ne treba samo ozbiljnu reformu, već temeljitu rekonstrukciju. Ono mora biti solidarno tako da svi imaju dostupnu zdravstvenu skrb bez obzira na imovinski status ili mjesto stanovanja. Mora biti odgovorno prema pacijentima, što znači da se ne može dogoditi da pacijenti nemaju potrebnu medicinsku skrb. Uz sve to, ono što je bitno jest da imamo zadovoljne zdravstvene djelatnike, kao jedan od naših najvrjednijih ljudskih resursa", naglasio je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a koji je sudjelovao na jučerašnjoj sjednici Županijskog odbora SDP-a.

Jure Zubčić, predsjednik Županijske organizacije SDP-a, rekao je kako je zdravstvo je u ovlasti županija, te SDP-ovi vijećnici imaju stalne aktivnosti koje se tiču dnevne bolnice, Doma zdravlja u Županiji, Zavoda za hitnu medicinu i hospicija.

- Cilj nas u Županiji, ali i SDP-a nacionalno je osmisliti što konkretnije prijedloge kako zdravstvo učiniti financijski održivim, a ne da imamo dugove koji se broje u desecima milijardi kuna i dovode do situacija da nema lijekova ili potrebne opreme, rekao je Zubčić.

Osim zdravstva, Županijski odbor razgovarao je i o drugim aktualnim temama poput zgrade Doma županije te je Županijski odbor SDP-a izglasao kako će na sljedeću sjednicu Županijske skupštine uputiti prijedlog zaključka kojim Županijska skupština zahtijeva od Vlade Republike Hrvatske da se zgrada županije preda u vlasništvo Gradu Zadru. S obzirom da je isti zaključak izglasan na Gradskom vijeću Grada Zadra, naglašena su očekivanja kako će to učiniti i Županijska skupština.