Dječji vrtić Latica danas je navršio 31 godinu postojanja, a proslava je priređena u vlastitom prostoru - dugo iščekivanim Mocirama.

Prvi dan proljeća ujedno je imendan ravnateljici Vesni Penjalov koja je to od samog početka institucionalne brige za djecu s teškoćama u razvoju. Ona je počela unutar Udruge tjelesnih invalida, da bi izmjenom zakona to postao vrtić čiji je osnivač Grad Zadar, podsjeća pročelnik Mario Pešut, koji je na izvjestan način „kum" Latici. Od prvog dana bili su pod okriljem odjela kojeg on vodi. Pročelnik Pešut poznaje sve stručne osobe, odgajateljice, pa čak i neke polaznike Latice u kojoj je danas bio rado viđen gost. Za male slavljenike danas je svirao Ivan Hajdić, voditelj u Odjelu za predškolstvo i školstvo.

U Latici je ove godine ukupno 140 polaznika, od čega ih je 80-ak raspoređenih po skupinama a 50 djece je u inkluzivnom programu kao podrška.

- Ona je sad moguća jer imamo svoj prostor koji je funkcionalan i dovoljno velik. Ali svejedno radimo u dvije smjene, ističe ravnateljica Penjalov između organizacije i dočeka gostiju.

Stigli su na rođendan s darovima, s osmijehom i lijepim željama. Za slavljenike je priređena mađioničarka priredba, nakon koje je gašenje svijeća na torti bila najveća radost djece.

Atmosfera u dvorištu, okićenom uz puno truda svih "teta", bila je prava proljetna.
Zelenilo baš i nije vidljivo u okolišu samog dvorišta, što ne čudi nakon zime. Nema ni navodnjavanja, ali sve će to srediti vrijedne ruke tog pretežno ženskog radnog kolektiva kao i sve što su u proteklih 30 godinu napravile. Pa su tako i voćnjak zasadile prema zamisli ravnateljice Penjalov koja nam nabraja sva stabla.

Novu sadnicu danas im je donijela "susjeda", ravnateljica Jelena Milin  u ime Centra za pružanje usluga u zajednici Mocire, dok im je Grad Zadar darovao dvije sadnice maraške.

Lani nije bilo rođendanske proslave Latice mada je bio jubilarni 30. rođendan. Razlog je bio u koroni. Ove godine je sve sjelo na svoje. Latica je ušla u četvrto desetljeće na stalnoj adresi Centra Mocire, nakon oskudnog smještaja na Kolovarama, i privremenog na Plovaniji.  Lijepo, novo, uređeno, ali Latica će i dalje trebati donacije zajednice. Potrebe  za što boljom skrbi i stručnom pomoći sve su veće, pa je izdvajanje iz Gradskog proračuna s dva dosegnulo 7 milijuna kuna godišnje.