Gradonačelnik Branko Dukić upoznao je danas ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića sa zaključkom o predlaganju njegovom ministarstvu i Vladi da privremeno zaustave projekt „izmještanja državne ceste 306 do D8 na području Bilog Briga u Zadru, u dužini dva i pol kilometra", u javnosti poznatiji kao nova zadarska zaobilaznica.

Obustavu tog 100 milijuna kuna vrijednog projekta Hrvatskih cesta inicirao je nezavisni vijećnik Enio Meštrović, koji je ustvrdio kako se ne radi o zaobilaznici, jer ona ne zaobilazi ništa, već se samo omogućuje širenje građevinskog zemljišta koje će služiti privatnim investitorima, a ne građanima Zadra. Gradonačelnik Branko Dukić, kao i HDZ-ovi vijećnici, bezuspješno su ga pokušali razuvjeriti, navodeći kako je riječ o značajnom projektu koji će dovesti do rasterećenja Ulice Hrvatskog sabora. No u to nisu uspjeli uvjeriti ni vijećnike SDP-a i Akcije mladih, koji su podržali Meštrovićevu inicijativu.

- Gledajte, sve projekte koje provodimo u Hrvatskoj, cestovne ali i druge, ne radimo na svoju ruku, da tako kažem. To su projekti koji se pripremaju kroz prostorno plansku dokumentaciju te zajedničke razgovore i dogovore, a sukladno potrebama stanovništva određenog grada, općine i županije. Tako i ovaj projekt nije pripreman jučer, već određeni niz godina, sukladno potrebama i prostorno planskoj dokumentaciji koja je definirala buduću trasu. Bez toga se ne može graditi ni dobiti dozvole, istaknuo je Butković na novinarsko pitanje.

No što nakon usvojenog zaključka?

- Ovo je sad jedan novi moment. Sjest ću s gradonačelnikom i županom i donijet ćemo odluku, onu koja je najbolja u interesu građana Zadra. Ovo je preporuka usvojena na Gradskom vijeću, a je li ona opravdana i utemeljena, to ne mogu ocijeniti. Znate da u Gradskom vijeću postoji neka većina koja funkcionira na način na koji funkcionira. Ja to ne omalovažavam, ali moramo vidjeti je li ta odluka u interesu grada Zadra, poručio je Butković.