Udruge Down sindrom Zadar danas je na Narodnom trgu obilježila Svjetski dan Down sindroma, koji ove godine pada u ponedjeljak 21. ožujka. Predsjednica udruge Suzana Periša, roditelji i osobe s Down sindromom došle su na Narodni trg odjeveni u prepoznatljive različite čarape te prodajući kolače i družeći se s posjetiteljima podsjetili kako su oni bogatstvo ovog društva.

Datum za obilježavanje odabran je zbog trisomije 21. kromosoma, odnosno kromosoma viška koja nastaje u trenutku začeća, pa ih osobe imaju ukupno 47 umjesto 46. Sindrom sprječava normalan tjelesni i mentalni razvoj djeteta, karakterizira ga 50-ak karakterističnih obilježja, no mnogi će ih prepoznati po toplini, vedrini i iskonskoj dobroti koju iskazuju.

- Cilj nam je integrirati naše korisnike u različite aktivnosti, ples, sport, udruge. Zadovoljni smo podrškom grada, uvjetima koje imamo u našim prostorijama, pa i uslugama koje se uvode u Centru Mocire, no nedostaje nam njihovo zapošljavanje. U prošlosti smo imali nekoliko primjera radne terapije, ali takva djeca ne mogu završiti srednju školu pa se ne mogu zaposliti barem u nekom dijelu u kojem bi mogli, kaže predsjednica zadarske udruge Suzana Periša.

U zadarskoj udruzi registrirano je 110 osoba s Down sindromom, od čega 37 djece. Njihova sudbina jednom kad odrastu najveća je briga roditelja.

- Ne plačemo nad sudbinom, radimo i pomažemo jedni drugima, ali željeli bismo im omogućiti da jednog dana, kada nas ne bude, budu smješteni u neku svoju drugu obitelj, s mentorom koji će o njima brinuti, a ne u neku ustanovu daleko ispod ljudskog dostojanstva. U nekoliko gradova imamo primjere s mentorima, veliki cilj nam je napraviti pomak u tome i u Zadru, poručuje Periša.