Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA i EUROPE DIRECT Zadar podržali su akciju Čitaj mi! doniranjem publikacija za djecu Gradskoj knjižnici Zadar.

Gradska knjižnica Zadar sudionik je akcije prikupljanja i darivanja slikovnica i knjiga u sklopu kampanje Čitaj mi!, dok je moto kampanje Čitam, dam, sretan sam. Svoju knjigu daruj, tuđe srce obraduj! Knjige su se prikupljale na Dječjem odjelu, u ograncima i bibliobusima. Akcija se odvijala od 14. veljače do 14. ožujka 2022. godine, a prikupljene slikovnice i knjige ići će u ruke onih kojima trebaju.

- Agencija ZADRA NOVA provodi projekt EUROPE DIRECT Zadar, kojem je jedna od aktivnosti informiranje građana i podjela publikacija Europske unije. Među publikacijama EU-a su i sadržaji namijenjeni djeci - slikovnice i bojanke. S obzirom na to da je Gradska knjižnica Zadar dio kampanje Čitaj mi!, Agencija ZADRA NOVA i EUROPE DIRECT Zadar podržali su ovu hvale vrijednu kampanju doniranjem publikacija za djecu. Ulaganjem u djecu, ulažemo u svoju budućnost,  istaknula je Marina Dujmović Vuković, ravnateljica Agencije ZADRA NOVA.

Donacija publikacija nastavaka je ranije suradnje između Agencije ZADRA NOVA i Gradske knjižnice Zadar te su dogovorene i daljnje aktivnosti zajedničkog rada, kao što je priprema i provedba EU projekata te distribucija EU publikacija.

- Zahvaljujemo Agenciji za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA i ravnateljici Dujmović Vuković što su se, kroz projekt EUROPE DIRECT Zadar, pridružili akciji Čitaj mi! koja je samo jedan od programa kojim Gradska knjižnica Zadar potiče čitanje i naglašava važnost čitanja od najranije dobi. Poklonjene slikovnice i publikacije doći će do djece koju će razveseliti, a također će upotpuniti i Zeleni kutak Knjižnice kroz koje provodimo programe na temu ekologije i ekološke osviještenosti. Ovim susretom samo se nastavlja dosadašnja dobra suradnja između Agencije ZADRA NOVA i Gradske knjižnice,  kazala je Doroteja Kamber-Kontić, ravnateljica Gradske knjižnice Zadar.

Međunarodni dan darivanja knjigom obilježava se 14. veljače i volonterski je projekt kojim se želi probuditi ljubav prema čitanju i darivanju kod djece te ih potaknuti da više čitaju. Darujući svoju knjigu ili slikovnicu drugom djetetu, uz objašnjenje zašto to radi i koliko će to drugom djetetu mnogo značiti, dijete uči koliko je lijepo i važno pomagati.

- Danas smo za naše najmlađe donirali ukupno 273 primjerka publikacija kao što su eko priručnik „52 koraka prema zelenijem gradu", slikovnice „Potraga za blagom na seoskom imanju", „Europa i ti", „Welcome to the farm", radna knjižnica „Istražimo Europu" i dječja EU mapa, navela je Marija Dušević, voditeljica centra EUROPE DIRECT Zadar.