Na gradilištu nove stambene zgrade u Ulici Franje Tuđmana, nasuprot Trgovačkog suda u Zadru, ovog je mjeseca bilo mirno. Iza tišine stajalo je postupanje čak tri inspekcije - građevinske, sanitarne i inspekcije rada. Kako smo doznali, inspektori su na teren izašli nakon što je policija, na poziv stanara, zaustavila radove koji su se odvijali u 1 sat u noći prvog dana ožujka. Buka koju je stvarala velika okrugla "šlajferica" te je noći probudila stanare susjedne zgrade u Ulici Ferde Šišića.

No kako doznajemo od upravitelja te zgrade, Stambenog gospodarstva Tanker, noćni radovi nisu jedini problem koji muči stanare te zgrade. Stanari su ih, među ostalim, zvali zbog ograđenog pristupnog puta uz samu zgradu, no što se toga tiče, utvrđeno je kako investitor nove zgrade ne zadire u njihovo vlasništvo.

Zbog blizine radova i jakih vibracija, Tanker je Državnom inspektoratu prenio bojazni stanara zbog opasnosti od potkopavanja temelja, opadanja žbuke na zgradi, kao i sumnje u (ne)poštivanje propisa iz građenja.

- Upravitelj je na teren izašao 17. prosinca, napravio zapisnik, sačinio foto i video dokumentaciju, te 20. prosinca uputio dopis Državnom inspektoratu, rekli su nam u Tankeru.

Međutim, povratnu informaciju iz Inspektorata nikad nisu dobili. Tek kad je policija uputila svoju obavijest o noćnim radovima, njihovi su službenici izašli na mjesto događanja. No nakon više dana nadzora utvrdili su tek jednu nepravilnost, nevezanu za primjedbe stanara.

- Građevinska inspekcija nadzorom je utvrdila kako se radovi izvode sukladno izdanoj građevinskoj dozvoli te nisu utvrđene povrede propisa iz područja građenja. Inspekcija rada utvrdila je da je u tijeku nadzora za poslodavca radio radnik na obavljanju posla koji s obzirom na narav i vrstu rada te ovlasti poslodavca ima obilježja posla za koji se zasniva radni odnos, a poslodavac radnika nije prijavio na obvezno mirovinsko osiguranje prije početka rada, s prvim danom početka rada. Poslodavac je u zakonskom roku u potpunosti postupio po izrečenom rješenju, izvijestili su nas iz Inspektorata.

Vrhunac je ipak sanitarna inspekcija koja je ustvrdila kako u gluho doba noći stroj ne stvara buku.

- Vezano uz radova koji su se obavljali u noći utvrdila kako su obavljani u skladu sa člankom 15. stavak 4. Pravilnika o najvišim dopuštenim razinama buke s obzirom na vrstu izvora buke, vrijeme i mjesto nastanka", navodi se u njihovom odgovoru.

Stanari ne misle tako, a imaju i video dokaz: