U obilasku novog gradilišta na zadarskim cestama zatekli smo prometni kaos. Kao što je najavljeno, danas su započeli dugoočekivani radovi na rekonstrukciji raskrižja Puta Biliga i Ulice Hrvatskog sabora.

U prvoj fazi tih radova Put Biliga zatvoren je za sav promet, no to nije spriječilo vozače da prolaze tim putem. U odsustvu policijskih službenika, ali i teške mehanizacije na prometnici, na vidjelo je izašla prometna (ne)kultura. Naime, netko je pomaknuo dva znaka prometne regulacije, nakon čega su brojni drugi vozači odlučili iskoristiti tu priliku za prolazak, čak i pod rizikom da oštete svoj automobil.

Naime, stanari nam govore kako „voze kao luđaci i razbijaju svoja vozila", u što smo se i sami uvjerili na licu mjesta. Tako svako malo dolazi do bliskog kontakta vozila s prometnim znakovima, a kako razmak između njih nije dovoljan za prolazak dva vozila istovremeno, jedno često završi u dvoru obiteljske kuće i pritom „preskoči" betonsku stepenicu. Stanarka te kuće, koja se našla na "udaru" vozača, u strahu od moguće štete pomaknula je svoj automobil iz vlastitog dvorišta.

U Hrvatskim cestama, koje su investitor radova, rekli su nam kako je policija pozvana. Zvali smo ih mi nakon čega su uputili službenike na teren kako bi uveli reda na toj dionici.

Podsjetimo, posao na Bilom brigu dobila je zajednica tvrtki, Kruševo-put, zagrebačka Ingra i Mežnar građevinske usluge iz Duge Rese. Ugovorena cijena bez PDV-a iznosi 6,4 milijuna kuna, a predviđeni rok završetka radova je punih godinu dana. Prvog dana bageri su se pojavili tek na travnatoj površini na koju će se proširiti buduće raskrižje.