Kaznenom prijavom protiv 67-godišnjeg državljanina Mađarske dovršeno je kriminalističko istraživanje koje su proveli policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave zadarske, u koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvom u Zadru, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

Naime, sumnjiči ga se da je u vremenskom periodu od kolovoza 2018. do veljače 2020. godine, kao odgovorna osoba trgovačkog društva s područja Zadarske županije koje se bavi iznajmljivanjem plovila, višekratno podizao novac s računa društva, a potom ga uplaćivao na svoj privatni račun te na taj način sebi pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu više od dva milijuna kuna.

Također ga se sumnjiči da kao odgovorna osoba društva, nije vodio poslovne knjige koje je po zakonu obvezan voditi te da je protupravno za sebe zadržao osobno vozilo u vlasništvu društva. Na ovaj način osumnjičeni je oštetio trgovačko društvo za ukupan iznos više od dva milijuna i 200 tisuća kuna.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja protiv 67-godišnjaka je Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru podnesena kaznena prijava zbog sumnje da je počinio kazneno djelo Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju i kazneno djelo Povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Predviđena kazna zatvora za kazneno djelo Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju je šest mjeseci do pet godina, a za Povredu obveze vođenja poslovnih knjiga do tri godine.