Da izbacivanje amandmana neće proći bez glasnog protivljenja, pokazao je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Ante Rubeša, revoltiran odlukom gradonačelnika Branka Dukića kojom su dadilje uslijed preraspodjele sredstava ostale bez 320 tisuća koje im je u gradskom proračunu osigurala Akcija mladih.

- Je li ovo poticanje demografije i ostanka mladih da žive i rade u Hrvatskoj kad javno govorite da nemaju zakonsku osnovu za subvencioniranje i pritom još nazivate populističkim amandman u kojoj glavnu ulogu imaju djeca? Ključ zbog kojeg ste odbili ovaj amandman je u tome što vi ne sufinancirate djecu i roditelje, već radite protuzakonitu radnju sufinancirajući zaposlenike u privatnim tvrtkama. Među njima je i jedan porezni dužnik s preko 1,5 milijuna kuna duga. Čak je jedan vlasnik bio optužen da novac nije isplaćivao radnicama. U svim gradovima, djeca se sufinanciraju tako da se odredi ekonomska cijena djeteta, za koju Nekić i njegova suradnica nikad nisu čuli, istaknuo je Rubeša nabrajajući gradove koji su pronašli zakonski okvir za sufinanciranje ove djelatnosti.

- Svi ti gradovi imaju gori sustav od grada Zadra u kojem je Nekić to pionirski napravio, odgovorio mu je Dukić na što se oporba nasmijala.

- Smijte se, smijte. Praktički smo riješili one gužve kada je bilo puno neupisane djece. Upravo se nadograđuje vrtić na Višnjiku, a imamo i spreman projekt Pčelice za koji čekamo EU perspektivu. Vjerujem da će krenuti ove godine. Uz ta dva vrtića gotovo ćemo u cijelosti infrastrukturom zadovoljiti broj vrtićke djece. Nemam ništa protiv dadilja. Koliko čujem, njih dvije u Zadru funkcioniraju kao obrt. Možemo raspraviti o tome kasnije nekim rebalansima, kad se postignu uvjeti i iznađe način kako ih sufinancirati. Vi ste samo ispali iz mašine i rekli: "Hajdemo im dati plaću". Nekontrolirano usvajanje svih amandmana dovelo je do poremećaja. Ne mogu to dopustiti i intervenirat ću ponovno kad za to dođe vrijeme, najavio je Dukić.

U raspravu se uključio prozvani pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Nekić.

- Pročelnik sam 12 godina i moji suradnici u 3 sata ujutro znaju više o ekonomskoj cijeni nego Rubeša u 3 sata popodne. Upravo zbog ekonomske cijene mi smo napravili pionirski korak kojeg slijede svi u Hrvatskoj. Rubeša je ekonomsku cijenu izračunao tako da je sredstva u proračunu podijelio s brojem djece i oduzeo 600 kuna. Zaboravlja da je gradonačelnik za drugo dijete umanjio cijenu, te da je vrtić za treće dijete besplatan. To je viša matematika i teško je očekivati da se to može shvatiti. Nemam ništa protiv dadilja, one su zakonom propisane, no nisu dio predškolskog odgoja. Vaši kompići iz Rijeku ih nisu stavili pod odjel za odgoj i školstvo, rekao je Nekić dodajući kako Rubeša ne zna ni razliku između tvrtke i ustanove.

- Kako ću znati kad sam zahvaljujući vama nezaposlen?!, replicirao mu je Rubeša.

Gradonačelnika je zatim usporedio s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

- On je rekao "dajte mi države", a vi amandmane - sve ćemo ih skinuti. Vi ne gradite vrtić, već proširujete postojeći. Pitanje je kad će doći EU sredstva. Odgojitelji prosvjeduju jer ih Ministarstvo tjera da čuvaju veći broj djece nego sada. Vi ste sami dali dekret privatnim vrtićima da prime 20 posto više djece, istaknuo je Rubeša.

Predsjednik Kluba HDZ-a Damir Burčul je zbog njegove usporedbe s Putinom zatražio povredu poslovnika smatrajući kako time omalovažava gradonačelnika. No Dukić je rekao kako se on na to ne vrijeđa jer „u slobodnom govoru izleti puno gluposti", da bi njegov pročelnik Nekić tu istu usporedbu upotrijebio u drugoj raspravi sa SDP-ovom Irenom Dragić.

Prilikom rasprave o ovoj temi dodao je kako u Zadru nitko ne štrajka jer sve rade u partnerstvu s vrtićima. No očito ne i s dadiljama koje su u medijima izrazile svoje razočaranje ovakvom odlukom gradonačelnika Zadra.