Veliku buru na Gradskom vijeću diglo je pitanje gradnje Katoličke osnovne škole Ivo Mašina na Novom Bokanjcu, odnosno činjenice da Grad u tri godine mora platiti kredit koji će Nadbiskupija vraćati 10 godina, dok nije naplatio niti zemljište na kojemu je škola sagrađena, a radi se o vrijednosti od dvadesetak milijuna kuna.

Gradonačelnik je rekao da školu nitko neće odnijeti, da Grad radi na tome da kroz 6-7 godina nastava bude barem u dvije smjene.

- Nitko nije oštećen, 200 đaka pohađaju školu, rekao je Dukić, dok je Joso Nekić rekao da će se zemljište naplatiti. Ustvrdio je i kako bez Katoličke crkve svi bi ovdje 400 godina pod Mlečanima bili nepismeni.

- Da nije bilo Katoličke crkve danas na području Hrvatske ne bi živio niti jedan Hrvat, imao je potrebu reći Nekić, a govor možete pogledati u videu.

SDP-ova Irena Dragić najavila je podnošenje kaznene prijave zbog zemljišta na kojem su izgrađene nova crkva sv. Pavla i Katolička osnovna škola Ivo Mašina.

- Prošlo je više od godinu dana od kada smo donijeli odluku za kredit kojim se izgradila škola. Kredit ćemo vraćati tri godine, a Crkva je postala vlasnik škole i to na prevaru. Oni će kredit vraćati deset godina. Ovakav oblik kreditiranja nije nigdje u svijetu zabilježen. U svemu tome, zaboravljamo da smo Nadbiskupiji ustupili zemljište čija je vrijednost 25 milijuna kuna i više. U Ugovoru o međusobnim odnosima stajalo je da će se pitanje zemljišta riješiti naknadno. Kada će taj ugovor pred Gradsko vijeće?, pitala je Dragić gradonačelnika Branka Dukića.

No Dukić nije dao jasan odgovor na pitanje kada će se isplatiti naknada za zemljište.

- Bila sam jasna, a nisam dobila nijedan odgovor. Kada će ugovor o naknadi za zemljište doći pred Gradsko vijeće? Razvidno je time što se pravite gluhi da taj ugovor neće doći tako skoro. Ukoliko u skoro vrijeme ugovor za zemljište ne dođe pred GV, podnijet ćemo kaznenu prijavu za zloupotrebu položaja i ovlasti! Zanimljivo je da se svi nekretninski poslovi s crkvom odvijaju se pod velom tajne. Koga se bojite, čega vas je strah, građana?, kazala je Dragić.

Pročelnik Nekić je rekao kako bi to moglo biti ubrzo.

- U ugovoru piše da će se riješiti naknadno pa će se riješiti naknadno. Kad ga riješimo, riješit ćemo ga, istaknuo je Nekić.

- Riješit će sud, replicirala je Dragić iz klupe.

Nekić ju je potom usporedio s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i njegovim prijetnjama te rekao da slobodno podnese kaznenu prijavu.

- Nama se ovdje tresu gaće od vas!, kazao je Nekić.

Dukić je dodao kako se ne plaši istraga.

- Kroz ovih pet godina bile su razne anonimne prijave. Službe su dolazile i uzimale dokumentaciju, ali nikad ovdje nije bilo korupcije niti će biti, poručio je Dukić.