Pravosudni sustav opet je pokazao svoju sporost, ovaj put na primjeru istaknute zadarske HDZ-ovke Elvire Sterle, kao nekadašnje direktorice tvrtke Vigens Invest, te njezinih poslovnih partnera Vencija Medića i Miroslava Kolundžića.

Optužnicom, podignutom u veljači 2021. godine, njih se tereti za počinjenje kaznenih djela subvencijske prijevare i krivotvorenja službene ili poslovne isprave. Nakon što je Općinsko državno odvjetništvo u Zadru odradilo svoj dio posla, koji je trajao gotovo dvije godine, slučaj je trebalo preuzeti Općinsko vijeće Općinskog suda u Zadru. No trojici sudaca trebalo je više od godinu dana da se sastanu, a nakon što su to konačno učinili, o potvrđivanju optužnice nisu ni odlučivali.

„Prvookrivljena i njezin branitelj tražili su da sud u Zadru bude mjesto nenadležnosti. Prije odlučivanja o osnovanosti optužnice, prvo se treba odlučiti o tome. Taj je prigovor odbijen 8. ožujka, na što oni imaju pravo žalbe, nakon čega će sud moći dalje pristupiti odlučivanju o osnovanosti optužnice", informirao nas je glasnogovornik zadarskog suda, sudac Davor Dubravica.

Podsjetimo, policija je prijavu protiv bivše gradske vijećnice podnijela još u travnju 2019. godine. U suštini Sterlu se sumnjiči da je, uz pomoć dvojice spomenutih partnera, lažnim ugovorima za pašnjake dobila gotovo pola milijuna kuna državnih poticaja. Ona to poriče i tvrdi kako je sve radila po zakonu. Ovim tempom javnost će se načekati kako bi saznala tko je tu u pravu.