Pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Darko Kasap na posljednjem Kolegiju gradonačelnika dao je kratki pregled projekata koji su u tijeku. Većinom je riječ o cestovnim zahvatima, među kojima se po iznosu investicije ističe II. faza izgradnje pristupne ceste za poduzetničku zonu Crno.

Predviđenom dinamikom napreduju i radovi na križanju ulice Jurja Križanića i Puta Bokanjca.

- To je preduvjet za nastavak izgradnje prometnice iznad belafuškog groblja prema samom raskrižju Žmirići, a koja će rasteretiti ulicu Put Nina i Ulicu Hrvatskog Sabora. To je cijeli jedan novi prometni koridor koji radimo. Očekujemo da ćemo do kraja godine imati otkupljen cjelokupni koridor u Ulici Jurja Križanića kako bi nastavili s realizacijom tog projekta, istaknuo je Kasap.

Osim za Ulicu Jurja Križanića, postupak procjene tržišne vrijednosti nekretnina u obuhvatu izgradnje pokrenut je i za uređenje ulice Admirala Jakova Šubića od Cezana, treću fazu rekonstrukcije Ulice Nikole Tesle - III faza te križanje Ulice braće Miroslava i Janka Perice, Šestanskog prolaza i Puta Kotlara.

- U Ulici Admirala Jakova Šubića od Cezana čekamo početak radova na sustavu odvodnje, dok se mi pripremamo za rekonstrukciju ove prometnice, kao i za treću fazu Ulice Nikole Tesle. Otkup je u tijeku i za ulaz u Arbanase koji će dobiti lijevi skretač prema ulici Put Kotlara. Čim bude dovršen otkup, raspisat ćemo natječaj za izvođenje radova, kojima će se rasteretiti dionica prema bivšoj Biogradskoj gdje se stvara prometni čep, a iznimno je bitna i opterećena, pogotovo stavljanjem luke Gaženica u funkciju, istaknuo je Kasap.

Resorni pročelnik naglasio je kako u suradnji s Hrvatskim cestama, koje su investitor radova, 15. ožujka kreću u dugoočekivanu rekonstrukciju križanja Puta Biliga i Hrvatskog sabora. Svjestan poteškoća koje će zatvaranje Puta Biliga donijeti u prometnoj komunikaciji u ovom dijelu grada, Kasap ističe kako je riječ o značajnom projektu kojeg su svi čekali. Na novinarski upit rekao je i kako je svjestan da će projekt kao i svaki donijeti i određene promjene u prometnim navikama, te kako u suradnji s Mjesnim odborom Bili brig razmatraju prometna rješenja, poput kružnog toka na raskrižju kod pekarne, kojim će odgovoriti na njih.

Na kraju izvještaja o statusu provedbe projekata gradnje istaknuo je kako uskoro kreće projekt kišnih vrtova u Vruljici i OŠ Krune Krstića te najavio otvaranje ponuda za sanaciju obalnog zida u Foši. Osvrnuo se i na projekte izgradnje školske infrastrukture, pa je tako naglasio kako je u tijeku je javna nabava za novelaciju projekta izgradnje škole na Crvenim kućama, kao i to će vrlo skoro krenuti i za osnovnu školu Kožino i proširenje Šimuna Kožićića Benje.