Na Općinskom sudu u Zadru doneseno je rješenje kojim je odlučeno o prigovorima treće osobe Caducaeus medic d.o.o., na dražbu nekretnina Bagata. O daljnjem tijeku postupka odlučit će se naknadno, ovisno o pravomoćnosti te odluke, informacija je koju smo na novinarski upit dobili sa suda.

A ona znači kako se po drugi put otkazuje dražba nekretnina Bagata, koja se trebala održati 24. siječnja na osnovu tadašanjeg sudskog rješenja. Nakon što je dražba bila zakazana pa  odgođena 2016. godine, na prodaju je početkom ove godine stavljeno 22.355 metara četvornih po početnoj cijeni od 33.250.000 kuna.

Međutim, uvažen je prigovor Caducaeus medic u vlasništvu Roka Brale na činjenicu da se u toj prodaji našla i njegova nekretnina koju bi tako dobio ovrhovoditelj Malu projekt u vlasništvu Zdravka Mamića. Ta firma provodi ovrhu nad terenom Bagata kojeg je stečaju kupio EURO Ivi Milana Lučića, koji je i sam završio u stečaju.

U rješenju, donesenom po sutkinji Općinskog suda Katarini Dragičević, a prema prijedlogu više sudske savjetnice Milene Lokin, do dražbe neće doći dok se pravomoćno ne okonča parnični postupak koji se vodi oko vlasništva nad zemljištem u krugu Bagat.

To je bio i prijedlog treće osobe Caducaeus medic d.o.o , koja je na taj način zaštititi svoje vlasništvo nad omeđenim južnim dijelom čest. br. 3281/1 k.o. od 1109 metara četvornih.

Traženju treće strane, usprotivio se pravni zastupnik iz Splita ovrhovoditelja Malu Projekt d.o.o, i naveo kako je prijedlog za odgodu prvenstveno usmjeren na odugovlačenje postupka. Istaknuli su kako je argument treće strane problematiziranje vlasništva nad manjim dijelom nekretnina koje su predmet prodaje, odnosno površine od cca 1.000 m2. U njihovom očitovanju se navodi kako treća strana nije dala niti jedan razlog iz ovršnog zakona zbog čega bi ovrhu trebalo odgoditi - osim da je ovrha nedopuštena, te nije dokazao da bi pretrpio teško nadoknadivu štetu.

Međutim, sud je zaključio kako je "treća osoba učinila vjerojatnim postojanje svog prava te slijedom toga i iseljenjem trpjela nenadoknadivu štetu". Sud je stoga pristao na njihov prijedlog za odgodom ovrhe i proglašenje ovrhe nedopuštenom.

Istim sudskim rješenjem treća osoba podneskom od 16. veljače 2022. zatražila je izuzeće sudske vještakinje, što je dobijeno jer na njen nalaz nisu imali prigovor, a neće se ni tražiti novo vještačenje.

Kada će i kako ponovno doći do prodaje nekretine Bagata - teško je predvidjeti s obzirom na sudsku proceduru.