Na međunarodni Dan žena, 8. ožujka u Kalima je održana završna konferencija projekta „Zaželi u Kalima" koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda. Nakon uspješne provedbe projekta koji je započeo prije 18 mjeseci, u Općini Kali nadaju se obnovi programa zapošljavanja žena, odnosno pozivu iz novog programskog razdoblja EU 2021.-2027.

Nazočnima se, uz čestitku Dana žena, uvodno obratio načelnik Općine Kali, Bruno Mišlov koji je istaknuo da je ovaj projekt bio itekako potreban u otočnoj sredini Općine Kali u kojoj živi dosta pripadnika starije populacije.

Projekt „Zaželi u Kalima" bio je dobra prilika za zaposlenje i edukaciju pet nezaposlenih žena s otoka koje su stekle nova znanja i kompetencije, a ujedno proteklih godinu dana olakšale svakodnevni život za 30-ak starijih krajnjih korisnika s područja Općine Kali, naglasio je načelnik Mišlov koji se nada nastavku programa, odnosno objavi nove faze nacionalnog programa zapošljavanja žena na koji se Općina Kali planira ponovno prijaviti.

U ime Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA prisutnima se obratila zamjenica ravnateljice, Jadranka Petek koja je ukratko predstavila djelokrug Agencije i pohvalila dobru suradnju na više projekata tehničke pomoći za Općinu Kali.

Projekt se u potpunosti financira iz Europskog socijalnog fonda i prvi je takav projekt Općine Kali. Kolega je istaknuo da je ovo bila nova, dobrodošla socijalna usluga pomoći starijoj populaciji u otočnoj zajednici, koju su mještani Kali pozitivno prihvatili, a interes žena i korisnika bio je veći od inicijalnih očekivanja Općine Kali kao nositelja projekta. Zahvaljujući uspješnoj provedbi, unatoč pandemije koronavirusa, postigli smo sve zadane ciljeve, rekao je Kolega.

Projektom "Zaželi u Kalima" unaprijedio se radni potencijal pet teže zapošljivih žena, koje su prošle edukaciju i zaposlile se u Općini Kali na razdoblje od 12 mjeseci, čime su postale konkurentnije na tržištu rada, pojasnio je Kolega te istaknuo kako je projekt doprinio socijalnom uključivanju 30-ak starijih osoba i neomćnih osoba s područja Općine Kali na način da su im zaposlene žene, do 1. ožujka 2022. pružale potrebnu pomoć u svakodnevnim aktivnostima.

Posebno emotivne zbog završetka ovog projekta bile su upravo žene iz Kali zaposlene kroz projekt.

Jedna od pet djelatnica, Bernarda Valčić na konferenciji je ukratko prezentirala kako je izgledao rad s krajnjim korisnicima projekta u praksi, kojima su djelatnice bile pomoćnice u svakodnevnim aktivnostima poput nabave lijekova i čišćenja doma, ali i društvo koje ih je razvedrilo i saslušalo njihove životne priče i brige. Krajnji korisnici su se naviknuli na svakodnevnu pomoć gerontodomaćica pa im je bilo veoma žao kad su shvatili da projekt tako brzo završava, ustvrdila je Valčić.