Najkasnije u petak iz Zadra kreće prvi kamion pomoći za Ukrajinu, konkretnije grad Brovary s kojim je Grad uspostavio službeni prijateljski odnos.

- S ovom mjesta im iskazujemo podršku i želju za mirom. Znamo sve što smo prošli u Domovinskom ratu i nikome to ne bismo poželili. Ponudili smo iskrenu pomoć našim prijateljima, a oni su iskazali potrebu za nabavom lijekova, agregata, sklopivih kreveta i higijenskih potrepština. Angažirali smo se kako bi prve količine traženog materijala krenule ovog tjedna, a to je tek početak, istaknuo je Branko Dukić na današnjem Kolegiju gradonačelnika.

Kao koordinator aktivnosti, njegov zamjenik Ante Babić izvijestio je javnost kako je dosad nabavljeno 10 dizelskih agregata i 100 sklopivih kreveta. No problem je nastao prilikom dobave lijekove.

- Popis je malo poduži, pokušali smo to realizirati i poslali smo zahtjeve prema veledrogerijama da nam daju ponudu. Ispostavilo se da je cijena tih lijekova višemilijunska. Međutim, to je manji problem od zakonske regulative prema kojoj mi kao Grad ne možemo uopće nabaviti te lijekove. Pokušali smo to riješiti preko zdravstvenih ustanova, ali i oni su u problemu jer ih ne mogu prodati nama. U komunikaciji smo s Ministarstvom zdravstva i očekujemo da će se to riješiti naputkom ili uredbom ili izravno preko Države, rekao je Babić dodajući kako na području grada trenutno borave 24 izbjegle osobe iz Ukrajine.

Grad Zadar osigurao je prvih pola milijuna kuna, a u pružanju pomoći za građane Brovarya uključila su se i gradska komunalna poduzeća. Kako je za samu nabavku zatraženih lijekova potreban višemilijunski iznos, u suradnji s Caritasom Zadarske nadbiskupije, otvoren je račun:

RBA: HR582484008110130884

Poziv na broj: HR00 2214

Svrha uplate: Pomoć za Brovary - Ukrajina (obavezno navesti)

Iz Grada Zadra mole sve koji su u mogućnosti da se donacijama priključe humanitarnoj akciji za pomoć građanima tog prijateljskog ukrajinskog grada.