Nestaju "kožinski bori" u dijelu zemljišta kojeg je Država vratila Benediktinskom samostanu Sv. Marije radi EU projekta konverzije šumskog područja na čak 216 hektara.

Nositelji tog posla, prvog takvog na ovim područjima koji se financira iz EU poticaja za zamjenu šume jesu magistri agronomije, braća Mario i Ivan Skelin. Mario Skelin je nakon dugih pregovora s pravnim zastupnikom benediktinskog reda u Zadru za pravo korištenja šumoposjeda Petrčane, prijavio projekt na natječaj Ministarstva poljoprivrede.

Umjesto stare i zapuštene šume nekvalitetnih borova te makije, dodatno stradalih u ekstremnim olujama proteklih godina, sadit će se nova šuma. Radi se o 1,6 milijuna sadnica hrasta crnike i crnog jasena te šumskog voća koji će biti zasađeni.

- Rok za provedbu projekta koji podliježe reviziji je dvije godine, doznajemo od Maria Skelina. Njegov brat Ivan je vlasnik firme Agro Mare koja ima dva rasadnika - jedan u Jelsi na Hvaru, drugi je na zadarskom području.

Oni su pripadnici nove generacije poduzetnika u agronomiji koja podsjeća na onu koja je "pozlatila" Ravne kotare.

Najsuvremenijom tehnologijom koju su Skelinovi angažirali na šumskom posjedu postojeća šuma je takoreći samljevena u čips, kako agronomi kolokvijalno nazivaju iverje.

Taj drvni otpad prodavat će se za kogeneracijsko postrojenje bioelektrane u Šopotu gdje se od prije dvije godine sušenjem drva proizvode peleti. To bi trebao biti prihod za Samostan koji i siromašnim građanima nudi drva za ogrjev dok su još na području koje je doživjelo ogromnu sječu.

Građani koji su se zatekli u šetnji, bili su iznenađeni viđenim prizorom. Kao i oni koji posljednjih godina, vozeći se tom cestom prema Viru, turističkom području, bili zgroženi izgledom i stanjem opjevanih kožinskih bora, bez obzira na katastarsku granicu.