U sklopu redovitih radova na održavanju zadarskih gradskih zidina prošlog je tjedna Grad Zadar proveo akciju čišćenja prostora unutar samih zidina.

Obzirom da se radi o prostorima unutar spomenika kulture koji imaju visoku zaštitu s upisom na UNESCO Listu svjetske kulturne baštine poslove su u suradnji proveli Upravni odjel za kulturu i sport, Upravni odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša te tvrtka Čistoća - Zadar d.o.o.

U moćnom prstenu zadarskih zidina i utvrde Forte nalazi se veći broj prostorija i tunela. Dio prostora godinama se koristi za različite uslužne djelatnosti pa su u neke od njih za rad koriste turističke agencije, kafići i trgovine. Veliki prostor u bastionu sv. Roka koristi se za smještaj gradske ribarnice i javnog WC-a. Drugi veliki prostor, koji se nalazi u bastionu Ponton, koristi tvrtka Čistoća Zadar za svoje potrebe, a nalazi se ovdje i drugi gradski javni toalet. Neki manji prostori koriste se za potrebe Elektre Zadar i Vodovoda Zadar. Osim prostora koji su dobili komercijalnu i gospodarsku namjenu postoji nekoliko prostora koji se koriste kao prostori za društvene potrebe različitih udruga.

Međutim, postoji i nekoliko prostora koji zbog različitih okolnosti trenutno nemaju jasnu namjenu pa se ponavlja njihova zloupotreba, pa i potreba za redovitim čišćenjem. Tako je za ovu akciju odabranu pet lokacija: prostor u bastionu svete Marcele, ispod zgrade Narodnog lista - u ulici Bedemi zadarskih pobuna; prostor u utvrdi Forte - sjeverni ulaz u Ulici Krešimira Ćosića; prostor u utvrdi Forte - južni ulaz u Ulici Krešimira Ćosića; prostor u utvrdi Forte - ulaz u Ulici Bartola Kašić i prostor u utvrdi Forte - s ulazom u Ulici kralja Dmitra Zvonimira.

Akciju čišćenja proveli su vrijedni radnici Čistoće - Zadar i tvrtke Dezinsekcija d.o.o., a zbog pojave infektivnog otpada na intervenciju su pozvani i djelatnici udruge Porat koji su educirani i opremljeni zaštitnom opremom potrebnom za sigurno obavljanje ovakve aktivnosti.