Sortirnica koja je trebala biti pri Centru za gospodarenje otpadom (CGO) u Biljanima Donjim, biti će smještena u poslovnoj zoni Crno, otkrio nam je direktor Čistoće, Ivan John Krstičević.

Iz Grada Zadra su cjelovitu dokumentaciju, idejna rješenja, analize te studije izvodljivosti izgradnje sortirnice, dostavili Čistoći u kojoj će se pripremiti prijava za sufinanciranje prema fondovima Europske unije, prethodna je informacija na novinarski upit.

Prijedlog nove odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području grada Zadra poseban naglasak stavlja na odvojeno sakupljanje otpada te je za uspješnu provedbu takve odluke nužna sortirnica, ističu iz Grada Zadra. Nova odluka će donijeti i promjenu u računima građana.

Grad Zadar je odlukom Gradonačelnika, posao pripreme sortirnice prebacio na Čistoću.

- Moramo napraviti reviziju te studije te od Grada dobiti lokaciju dozvolu kako bi projekt sortirnice prijavili na natječaj za EU financiranje koji se očekuje do kraja ove godine, kazao nam je direktor Čistoće. Sortirnica je jako važna, prema riječima Krstičevića, jer Čistoća želi što manje komunalnog otpada voziti (a time i plaćati, op.a) u CGO Biljane Donje.

S obzirom na to kako je državna politika postavila sortirnicu za razdvanje komunalnog otpada, ona će biti veliki zalogaj. Prema dvije studije koje su do sad napravljene prema narudžbi Grada Zadra i tvrtke Eko d.o.o., Sortirnica će proizvoditi gubitke koji će se pokrivati proračunskim novcem, a s njom će upravljati treća osoba.

Kako je to komercijalni posao, tako je sortirnica odlukom "vizionara" iz resornog ministarstva, izbačena iz EU financiranje projekta CGO koji je službeni model zbrinjavanja komunalnog otpada po MBO tehnologiji u Hrvatskoj.

Grad Rijeka lani je ugovorio EU sortirnicu s domaćom firmom koja će je izraditi. Sortirnice su prebačene jedinicama lokalne samouprave koje onda traže novac od Europske unije, a sve dublje rupe svojim novcem popunjavaju krajnji korisnici usluga - građani.

Već se i najavljuje kako će odvoz, zbrinjavanje i gospodarenje otpadom kao enormna  ulaganja, povećati račune građanima za 100 posto pa će oni otplaćivati tako racionalnu politiku precijenjene ekologije.