Iako nije bilo organizatora današnjeg okupljanja građana Zadra u obranu prava na Dom županije koji bi se odlukom Vlade trebao dodijeliti Zadarskoj Nadbiskupiji, poruka je više nego jasna.

Taj prostor želi se pretvoriti u kulturno središte, Dom glazbe kako je to predložio prof. Pavuša Vežić, a javnost je prihvatila tu ideju u ime otpora odluci koja je naišla na veliko zgražanje i ogorčenost u Zadru.

Ispred Doma županije na skupu građana prvi put je bilo desetak sveučilišnih profesora, Zadrana poznatih iz javnog života,  arhitekti, "kulturnjaci" te lokalni političari uglavnom iz redova SDP-a, županijski vijećnik Antonio Vučetić,  gradski vijećnici Adela Frank, Roko Tadin i Enio Meštrović koji nam je dao izjavu.

- Došli smo da pokažemo kako u ovom Gradu ima još zdravog tkiva kojem ne treba stranački predznak. Dat ćemo sve što je u našoj moći da ne završi kako je počelo. Ako crkva ne osjeća bilo naroda, onda ga nažalost, ne treba ni predstavljati, poručio je Enio.

Na skupu je bio i predsjednik MO Poluotok, Frane Brajković s prijedlogom da se inicira "online" peticija. Još jedan izraz protivljenja da se Dom županija ustupi Zadarskoj nadbiskupiji uime oduzete imovine, koje je poduži popis, kako je to javnosti otkrio županijski vijećnik Jure Zubčić.

- Ovo je zadnji prostor (uz pijacu), u kojem možemo stvarati privid života na Poluotoku, kazao je Marko Vučetić, predsjednik Gradskog vijeća koji će o tome uputiti pismo Nadbiskupu.

Vučetić poziva i građana to isto naprave - pišu pismo nadbiskupu Puljiću. On ovaj mjesec puni 75 godina, a u rujnu bi trebao odstupiti s tog mjesta kada mu završava predsjedavanje Hrvatskom biskupskom konferencijom.

Nije bilo govornika ali je izjava za novinare, predsjednika Gradskog vijeća Marka Vučetić, dočekana s pljeskom odobravanja preostalih. 

- Da je uistinu riječ o instituciji koja je zajednica vjernika, onda bi se borila s nama da to mjesto bude u funkciji javnosti i mjesto okupljanja svih građana grada Zadra. S druge strane imamo Državu koja je odstupila od biti države i postala zarobljenica stranačkog poimanja teritorija. Zbog toga danas ovdje nemamo predstavnika HDZ-a koji u sebi imaju građansku svijest, ustvrdio je Vučetić.

Izjavu su dali i sveučilišni profesori dr. sc. Mario Županović, kazavši kako se nada kako će ovo danas neće biti prvo otvoreno iskazivanje stava građana. Zadranima je servirano oduzimanje te vrijedne nekretnine. I prije te vijesti koja je odjeknula kao grom iz vedra neba, dr. sc. Pavuša Vežić jedan od rijetkih intelektualaca u Zadru, imao je svoj stav o tome što bi trebalo biti u toj povijesnoj zgradi. Na nju je "šapu" stavila Država i sada je daje Crkvi bez da je ikoga o tome išta pitala, pa čak i lokalne HDZ-ovce koji sad izigravaju nemoć i iznenađenje.