Ukupno 12 ambulanti Doma zdravlja, uređenih u Poliklinici, spremne su za opremanje i useljenje. Do toga će doći nakon pregleda komisije Ministarstva zdravstva koja je pozvana još u studenom prošle godine da naprave inspekciju prostora. Oni moraju dati dozvolu za rad nakon što utvrde kako je sve napravljeno prema Pravilniku o minimalnim uvjetima na osnovu kojeg su projektirali u zadarskom arhitektonskom studiju RENE.

U očekivanju službene inspekcije, pitali smo Ravnateljstvo Doma zdravlja da nas puste u prostor kojeg smo razgledali u pratnji župana Božidara Longina te županijskog pročelnika za upravljanje imovinom, Nikice Miletića, ujedno člana Upravnog vijeća zadarska bolnice.

Upravo nas je Miletić proveo kroz prostor koji je veličinom podjednak onome u zgradi iz koje moraju iseliti ambulante Doma zdravlja. Radi se o 850 metara četvornih. Bez namjere da ulazimo u razloge otpora liječnika koji su se usprotivili preseljenju, ovaj koji im se nudi sasvim je poželjno mjesto za rad. Ne samo zato što je novo, već je funkcionalno i kvalitetno napravljeno.

Na prvom katu je šest ginekoloških ambulanti, a na drugom šest pedijatrijskih sa sobom za izolaciju. Sanitarni čvorovi su odijeljeni za pacijente, invalidne osobe, muški - ženski te za osoblje, a postoje i skladišne prostorije.

Neusporedivo je to s prostorom u Domu zdravlja gdje su neke ambulante veće i drugačije organizirane, što je pitanje razine medicinskog standarda, ali i određene intimnosti koju padijatri/ce i ginekolozi/inje uživaju u starom prostoru.

Prostor ambulanti u Poliklinici je pregledan i povezan s čekaonicom koja se može rasporediti na 130 metara četvornih na jednom i na drugom katu. Uz klimatizaciju koja čini ugodnost boravka, na dnu hodnika su po dva velika prozora koja se otvaraju.

Problem parkirališta imaju svi koji dolaze u Polikliniku - kako pacijenti tako i osoblje, osim u poslijepodnevnoj smjeni u kojoj također rade te ambulante Doma zdravlja.

Tko će se i kad preseliti, to je već problem Ravnateljstva Doma zdravlja koje je u uređenje prostora u Poliklinici uložilo 4.5 milijuna i to kredita.

 - Liječnicima je ponuđen raspored ambulanti u Poliklinici, no oni su odbili izabrati ambulantu u kojoj bi nastavili raditi. Mi smo ipak raspored poslali Ministarstvu zdravlja od kojeg očekujemo rješenje za rad i uporabnu dozvolu. Nakon toga će se liječnicima ponuditi ugovor o zakupu, kazala je ravnateljica Renata Bek, dodajući kako je visina zakupa ista kao i za sadašnji prostor.

Većina zakupaca ginekoloških i pedijatrijskih ambulanti nisu zaposlenici Doma zdravlja, već su u statusu „privatnika" ali i dalje ih financira HZZO po glavarini na pacijente.