Svečana akademija povodom 75. rođendana zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića održava se u ponedjeljak 7. ožujka, u katedrali sv. Stošije u Zadru s početkom u 19 sati.

Iz zadarske nadbiskupije najvili su veliko "rođendansko slavlje" na kojem  će se  okupiti zadarsko svećenstvo i redovništvo, vjernici laici te predstavnici društvenih institucija.

Bit će to retrospektive i zahvalnosti za djelovanje mons. Puljića. Papa Benedikt XVI. imenovao je mons. Puljića 69. zadarskim nadbiskupom 15. ožujka 2010. g..

On je u dva mandata bio predsjednika Hrvatske biskupske konferencije, a posljednji  je još u tijeku (mons. Puljić izabran je za predsjednika Hrvatske biskupske konferencije na 45. zasjedanju HBK, 14. studenoga 2012. godine).

U prvom dijelu Akademije bit će predstavljanje monografije "Katedrala u Zadru / I - Sv. Stošija - Katedrala sv. Anastazije u Zadru". To je prvi monumentalni svezak od tri dijela vrijedne stručne Monografije čiji je autor - voditelj projekta prof. dr. sc. Pavuša Vežić, a urednik je prof. dr. sc. Ante Uglešić.

O projektu izrade Monografije u tri sveska će govoriti dr. sc. Zdenko Dundović.

Prvi svezak Monografije će predstaviti njeni recenzenti: prof. dr. sc. Ivo Babić i prof. dr. sc. Josip Belamarić te autor prof. dr. sc. Pavao Pavuša Vežić.

Tada prorektorica Dijana Vican bila je među prvima koja je dočekala Puljića

Izdanje Monografije o zadarskoj katedrali inicijativa je nadbiskupa Puljića, ističe se u najavi Akademije

U drugom dijelu Akademije prigodne govore u obraćanju nadbiskupu Puljiću uputit će prof. dr. sc. Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru i mons. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije.

Predviđen je i  govor samog slavljenika, još uvijek zadarskog nadbiskupa Želimir Puljić.