Zbog rata u Ukrajini i ruske prijetnje nuklearnim oružjem, Grad Zadar počeo je provjeravati stanje skloništa za civile na području grada. Na popisu ih je pedesetak, a najmodernije atomsko sklonište koja imamo izgrađeno je u trgovačkom centru Relja veličine 290 četvornih metara.

U ovome trenutku velik dio njih u gradskom vlasništvu koriste razne Udruge, što je garancija kako se ti prostori redovito održavaju. Najmodernije zadarsko atomsko sklonište izgrađeno je u trgovačkom centru Relja, veličine je 290 četvornih metara, a uz opremu za pročišćavanje i dovod zraka, osiguran je i energetski sustav te izvor vode.

Iako još uvijek u nevjerici, prijetnja nuklearnim oružjem shvaćena je ozbiljno, a tome svjedoče i pozivi uznemirenih Zadrana - priznaju u gradskoj upravi. Nitko ne želi podizanje panike.

- Grad Zadar u svojoj evidenciji ima ih pedesetak atomskih skloništa, a ovakvih kao u centru Relja, možda jedno, dvoje. Ostalo su obična skloništa u višestambenim zgradama ili starim bedemima, kazao je pročelnik Ivica Katić za Radio Zadar.

Sklonište Relja, kao i ostala u Zadru, građena su po projektu iz 80-tih godina, a nakon toga su razne vojno - političke doktrine išle putem da neće biti nuklearnog rata. Mi sada djelujemo samo preventivno, osvježili smo spisak, kazao je pročelnik UO za gospodarenje imovinom Tomislav Korona koji je potvrdio kako je sklonište u trgovačkom centru Relja - najmodernije što imamo. To sklonište koje je u vlasništvu društva ILIRIJA d.d., nalazi se dva kata ispod zemlje, počelo se graditi 2003. godine, ima 279 četvornih metara, tehničku opremu dovoda i pročišćivanja zraka, izvor vode i neutralni izvor napajanja električnom energijom.

U Domovinskom ratu dobro je poslužilo sklonište u župi Svetog Ivana, kroz koje je novinare proveo fra Jurica Galić. 

- Jako puno vjernika svjedoči tom vremenu kada je ovo sklonište spasilo njihove živote. Sada služi kao ostava i prostor za rekreaciju franjevačke mladeži i mladih koji djeluju u crkvi, zaključio je Galić.