Zračna luka Zadar kupuje luksuzno vozilo vrijedno pola milijuna kuna. Što stoji iza tog javnog natječaja, pitali smo direktora aerodroma Josipa Klišmanića.

- Zračna luka Zadar u sklopu prihvata i otpreme zrakoplova, putnika, tereta i roba, kao jednu od usluga generalne avijacije nudi i tzv. VIP handling i VIP terminal. Navedeno vozilo zamijenit će postojeće i unaprijediti uslugu u sklopu prihvata i otpreme VIP avijacije koja posljednjih godina raste unatoč COVID krizi zadnje dvije godine. Važno je za istaknuti kako je za Zračnu luku Zadar segment generalne avijacije iznimno važan, a samim time i VIP gosti, ističe Klišmanić.

Prema podacima koje su nam dostavili s aerodroma, čak i pandemijske 2020. godine, malim avionima na pistu u Zemuniku sletjelo je ukupno 6000 putnika, čime je ostvareno preko 90% prometa iz rekordne 2019. godine kada je bilo 6500 putnika. Prošle godine njihov je broj dosegnuo 7000. Trećinu tog prometa činili su upravo VIP gosti koji su se tako pokazali otporni na korona krizu, ali tek će se vidjeti hoće li na njihov broj utjecati ratna zbivanja.

- Osim Zračnih luka u Zagrebu i Dubrovniku, Zadar je treća zračna luka u Hrvatskoj koja ima VIP terminal i jedna od najprometnijih zračnih luka u Hrvatskoj što se tiče generalne avijacije. Ona u Zadru čini 40 posto operacija zrakoplova, od čega VIP gosti čine otprilike trećinu prometa, navodi Klišmanić.

Većinom je riječ o poslovnjacima kojima nije problem izdvojiti 150 eura za svoj mir na aerodromu. U tu cijenu uključeno je korištenje sobe za odmor, prostorija za poslovne sastanke te parkiranje automobila ispred VIP terminala. Dodatna soba za posadu plaća se 30 eura, dok "Meet, Greet & Assist" service iznosi 80 eura po osobi. Najskuplja usluga koju Zračna luka Zadar nudi za VIP goste je ulazak vozila pred zrakoplov koji se naplaćuje 300 eura. Model automobila, u koji će se gosti nešto dubljeg džepa smjestiti po izlasku iz svojih privatnih i poslovnih zrakoplova, bit će poznat nakon 15. ožujka, dokad traje natječaj za nabavu novog luksuznog vozila.