Napokon se ukidaju COVID potvrde koje su davno izgubile svoj smisao. Stožer je donio šest novih odluka, koje se odnose na javni prijevoz, rad trgovina, korištenje maski te prelazak granica i te se odluke produžuju do 31. ožujka, objavio je Dnevnik.hr.

U odluci koja se odnosi na okupljanja neke mjere su ublažene, pa se može okupiti 100 osoba umjesto dosadašnjih 50. U zatvorenim prostorima može se okupiti 50 umjesto dosadašnjih 25 osoba.

"Ublaženi su uvjeti oko okupljanja u zatvorenim i otvorenim mjestima uz predočenje COVID potvrda", kazao je Božinović.

Od sutra prestaje važiti odluka obveznog testiranja i obveznog predočenja o testiranju, cijepljenju i preboljenju bolesti COVID-19 kao uvjet za ulazak u prostore javnopravnih tijela.

Objasnio je da za ulazak u poštu ne treba COVID potvrda, ali za ulazak u bolnicu treba.

Od danas vrijede i nova, blaža pravila u školama. Od ponedjeljka više nisu obavezne maske na nastavi, samo na hodnicima i, primjerice, u knjižnici.

Što se tiče natjecanja koja se održavaju uz prisutnost gledatelja uz COVID potvrde, smanjuju se ograničenja. Za natjecanja na otvorenom više nema ograničenja broja gledatelja. Za natjecanja u zatvorenom omogućava se 50 posto popunjenosti tribina umjesto 20 posto, kao što je bilo dosada, pojasnio je.

Okupljanja su se dosad mogla održavati samo uz suglasnost lokalnih stožera, a od sutra ta suglasnost više neće biti potrebna, kazao je Božinović.