U nedjelju je u Firenci završen Forum mediteranskih gradova na kojemu je sudjelovalo više od 70 gradonačelnika, među kojima i zadarski Branko Dukić, u pratnji pročelnice Dine Bušić i predsjednika Koordinacije za praćenje projekata od strateškog interesa za zaštitu, obnovu, očuvanje i revitalizaciju kulturne baštine Grada Zadra Miljenka Domijana.

Cilj konferencije bio je poticanje dijaloga između gradova Mediterana uz promicanje aktivnosti za potporu suradnje i mira. Konferencija se događa istovremeno kad i manifestacija Talijanske biskupske konferencije (CEI) „Mediteran - granica mira" koja, nakon prvog izdanja u Bariju 2020. nastavlja raspravu između biskupa svih mediteranskih Crkava.

U svjetlu ratnih zbivanja u Ukrajini, gradonačelnici su se usuglasili o solidarnosti u prihvatu izbjeglica.

Teme konferencije obuhvatile su kulturni razvoj i suradnju, javno zdravstvenu sigurnost i socijalnu zaštitu, zaštitu Sredozemnog mora, onečišćenja voda, vodnih i energetskih resursa te nove migracijske politike.

Sudionici Foruma potpisali su i Firentinsku deklaraciju kojom se određuju za mir, društveni i gospodarski razvoj te razvoj kulture i međuljudskih odnosa obvezujući se promovirati konkretne projekte kulturne, vjerske, socijalne i ekonomske uključenosti.