Zadarska županija ujednačila je koeficijente za obračun plaća svojih zaposlenika s onima koji su u županiju pristigli iz ukinutoga Ureda državne uprave. U prijelaznom razdoblju oni su zadržali svoje koeficijente, često niže nego u ustanovi u koju su došli, a nakon posljednje sjednice Županijske skupštine ujednačeni su bez obzira na kojem odjelu radili.

No nisu samo ujednačeni - koeficijenti su generalno porasli većini zaposlenika, a pojedini vijećnici iz redova oporbe posumnjali su kako su više rasli dosadašnjim zaposlenicima nego onima koji su tek došli.

- Povećanje od 25 posto odnosi se uglavnom na niže rangirana mjesta, a ne viša. Ni župan ni zamjenik nisu dobili povećanje plaća, koeficijenti se za nas nisu mijenjali od 2010. godine. Naša županija u usporedbi s drugima po plaćama je na dnu popisa, ustvrdio je župan Božidar Longin.

Za namještenike i najniži rang koeficijenata koeficijent je rastao oko 25 posto, SSS i VSS zaposlenici imali su povećanje od 12 do 20 posto. Savjetniku iz redova dosadašnjih djelatnika u Zadarskoj županiji povećan je koeficijent za 12 posto, a kod povjerenih poslova 18 posto.

- Naravno, radi se o povećanju koeficijenata, a plaća ovisi o godinama staža, poreznim olakšicama itd. Ovim promjenama nikome plaća neće biti manja, a hoće li biti veća za 2 ili 200 posto, ovisi o radnim mjestima i pravima, navela je pročelnica Bibijana Baričević.

Najviši koeficijent 4,30 ima trinaestero pročelnika. S obzirom da je osnovica 4.000 kuna, to u bruto primanjima iznosi 17.200 kuna. Bez ikakvih povlastica i djece, s prirezom od 12 posto za Zadar, pročelnika neto plaća iznosi 11.573,76 kuna. Uz troje prijavljene djece neto iznos raste na 13.309,76 kuna, a tu su i dodaci na godine radnog staža, moguća odbijanja zbog invaliditeta, uzdržavanih osoba, boravak u općini s manjim prirezom, tako da ona vjerojatno može porasti i do 15-ak tisuća kuna.

Zamjenici pročelnika imaju koeficijent 3,45, odnosno 13.800 kuna bruto, što bez bilo kakvih dodatnih prava donosi neto plaću od 9.463,04 kuna. Višim savjetnicima početna je plaća 7.302,66 kune, matičaru 5.365,76 kuna, a spremačima kao najzadnjima u „hranidbenom lancu", 4.372,48 kune. I njima naravno plaće mogu rasti ovisno o godinama staža i beneficijama.