Predsjednik županijskog odbora SDP-a Jure Zubčić najavio je kako će, s obzirom na to da obnaša dužnost predsjednika Koordinacije za ljudska prava Zadarske županije, sljedeći tjedan sazvati sjednicu kako bi se pokrenuli mehanizmi međuresorne suradnje institucija za potencijalni prihvat izbjeglica iz Ukrajine u Zadarsku županiju.

- Prvi korak je na Nacionalnom stožeru civilne zaštite koji u suradnji s lokalnim stožerom osigurava prihvat izbjeglica. Zatim, Ministarstvo unutarnjih poslova donosi rješenja o statusu azila i migranata koji dolaze iz Ukrajine. Pritom se migrantima može odobriti status azilanta, stranca pod uspidijarnom zaštitom ili stranca pod privremenom zaštitom. Treće točka je na lokalnim koordinacijama da međuresorono usklade djelovanje tijela javne vlasti kako bi migranti ostvarili prava prema nacionalnim i međunarodnim zakonima, pojasnio je Zubčić.

Namjera, ističe Zubčić, da Koordinacija za ljudska prava Zadarske županije pomogne svim javnim institucijama (HZZ, HZZO, Dom zdravlja, CZSS, škole, vrtići) u omogućavanju ostvarivanja prava osobama s odobrenom međunarodnom zaštitom.