Zadarska županija nije podnijela zahtjev Državi da im se ustupi zgrada, to je nečinjenje, rekao je zadarski sociolog i jedan od najpoznatijih poznavatelja odnosa s Vatikanom, bivši veleposlanik dr. Ivica Maštruko u sinoćnjoj RTL potrazi.

- Radi se o čistom bezobrazluku. Kad to kažem, prvenstveno mislim na Ministarstvo koje je to ponudilo Nadbiskupiji. Rekao bih, i bez suglasnosti Vlade i njenog šefa, radi se jednoj vrsti političkog podmićivanja Katoličke crkve. Župan je svojim nečinjenjem pomogao da Ministarstvo to ponudi Zadarskoj nadbiskupiji, kazao je Maštruko.

U emisiji RTL potraga, dr. Maštruko je izjavio kako bi „oni takav poklon s moralne strane trebali odbiti. Iz Tajništva za povrat crkvene imovine Zadarske nadbiskupije, međutim, poručeno je kako se nadaju da će Vlada to što prije odobriti i nakon 25 godina riješiti povrat imovine toj vjerskoj instituciji.

Autorica priloga, poznata novinarka Silvana Menđušić, nije mogla dobiti izjavu župana Božidara Longina koji nije imao vremena objasniti trenutno najveću vijest iz Zadra. Pravno tumačenja dao je prof. Pravnog fakulteta, Frane Staničić prema kojem nije proveden zakonski postupak pregovaranja i postupak vraćanja.

U prilogu je sudjelovao predsjednik Gradskog vijeća, Marko Vučetić koji je rekao kako HDZ-ovi političari hine da nisu znali, pa lažu. Ili su sami postali nebitni u odnosu na centralnu vlast u Zagrebu, kazao je Vučetić. Ispred kamere RTL televizije izašao je samo HDZ-ove Šime Erlić, uvjeravajući i dalje javnost kako sve nije gotovo. Gradonačelnik Branko Dukić oglasio se SMS- porukom „samo u interesu građana". Uz navode o količini nekretnina koje Zadarska nadbiskupija potražuje, SDP-ov vijećnik Jure Zubčić je ustvrdio da to besmisao da se najatraktivnija nekretnina u Gradu da Crkvi koja nije bila vlasnik.

Tko je u ime Države dogovorio zamjenu, pitanje je bez odgovora osim spekulacije da je to bilo u kolovozu prošle godine, kada je premijer Plenković sa svojim šefom kabineta Frkom Petešićem bio u posjetu iza zatvorenih vrata nadbiskupu Puljiću i kada su razgovarali o uspješnoj turističkoj sezoni. Autorica priloga čak je nazvala i potencijalnog kupca te nekretnine, kako se spekulira u zadarskoj javnosti, ali je poznati zadarski poduzetnik poručio ironično da će kupiti i Big Ben u Londonu.