Stečajna upraviteljica Marica Nekić podnijela je Trgovačkom sudu u Zadru izvješće o tijeku stečajnog postupka nad nekad velikom obrovačkom tvrtkom Dalmatinski rudnici boksita.

Od posljednjeg izvješća na istom je sudu donesena pravomoćna presuda kojoj su stekli pravo vlasništva nad stanom od 74 kvadrata u Ulici Jurja Biankinija na Poluotoku, kojeg je dotad svojatala Država.

- Slijedi uknjižba vlasništva. Nakon toga, od Općinskog državnog odvjetništva u Zadru, preuzet će se postupak deložacije nelegalnog posjednika. Kada se ispune uvjeti, predložit će se sazivanje skupštine vjerovnika, radi donošenja odluke o načinu i uvjetima unovčenja ovog stana, navela je Nekić.

To nije jedini stan za kojeg se DRB bori s Državom. Drugi se nalazi u Ulici Andrije Hebranga na Voštarnici.

- Ni u ovom slučaju nije uspio postupak mirnog rješenja pa je podnesena tužba. Očekuje se sazivanje pripremnog ročišta, navela je Nekić.

Od njezinog posljednjeg izvješća održane su dvije neuspješne javne dražbe, na kojima nije bilo interesa za kupnju nekretnina u Obrovcu. Podsjetimo, na popisu imovine DRB-a su i zgrade u Ulici Petra Zoranića kojih koriste Područni ured za katastar Državne geodetske uprave, Vodovod te tamošnje komunalno poduzeće Infragrad.

U tijeku je treća javna dražba za zgradu katastra, vrijednu 803 tisuće kuna, kao i za devastiranu mehaničku radionicu, vrijednu 746 tisuća kuna.

- Na ovoj javnoj dražbi nekretnine se ne mogu prodati ispod 1/4 utvrđene vrijednosti. Uvidom u Očevidnik nekretnina utvrđeno je da je za obje nekretnine uplaćeno po pet jamčevina, što daje nadu da bi ovaj put nekretnine mogle biti unovčene, istaknula je Nekić.

Treća dražba čeka i najvrjedniju imovinu DRB-a u Obrovcu - zgradu suda povšine 367 m2, koja je s okolnim zemljištem i dvorištem procijenjena na 2.940.000 kuna. Skupština vjerovnika danas bi trebala donijeti odluku o daljnjem načinu i uvjetima prodaje gornjih nekretnina.

- U narednom razdoblju uložit će se maksimalni napori radi sređivanja imovinsko-pravnog stanja nekretnina, kako bi se iste mogle unovčiti, navela je u svom izvješću stečajna upravitelja Dalmatinskih rudnika boksita.