Može li Ulica Stjepana Radića biti pješačka veza između starog centra (Poluotoka) i novog centra (bivša vojarna)? Može li Ulica Stjepana Radića biti mjesto zaustavljanja i boravljenja? Može li Ulica Stjepana Radića biti primjer nove prakse s naglaskom na širenje pješačkih i zelenih površina? Može li Ulica Stjepana Radića biti bez automobila?

Na ta pitanja trebala bi odgovoriti ovogodišnja Gradionica, tradicionalna interdisciplinarna radionica s temom oživljavanja zapuštenih gradskih prostora koji predstavljaju barijere u prostoru. Kroz raznolike prijedloge, završnu izložbu i privremene instalacije građanima se nudi nova vizija zanemarenih dijelova grada, ukazuje na problem propadanja zapuštenih prostora u gradu i predlažu najbolja rješenja za revitalizaciju prostora. Tema ovogodišnje Gradionice je "Ulica Stjepana Radića u Zadru - javne pješačke površine".

Gradionica mini održat će se od 7. do 12. ožujka u Tehničkoj i Strukovnoj školi, pod mentorstvom njemačkog ConstructLaba. Nakon njezinog završetka slijedi Gradionica maxi, u kojoj će mentori biti Ana Dana Beroš, Dinko Peračić i Idis Turato. Prijave se primaju na mail [email protected], a više informacija bit će uskoro objavljeno na stranici Gradionice i Društva arhitekata Zadar.

Dosadašnje gradionice obrađivale su teme prenamjene vojarni u gradskim središtima, sadržaja na Bilom brigu, u parku Vruljica te uređenja autobusnih stanica kao posebnih mikrolokacija.